Foto: screenshot/Facebook Stipe Mioč ić Foto: screenshot/Facebook Stipe Mioč ić

Nokautom u četvrtoj rundi američki boksač hrvatskih korijena Stipe Miočić vratio je titulu UFC prvaka u teškoj kategoriji. Borbu u Honda Centru u Anaheimu u Kaliforniji američki mediji prozvali su teškaškim spektaklom godine što je neizvjesnošću te na kraju sjajnim potezom američkog Hrvata doista i potvrđeno.

Bilo je neizvjesno do samoga kraja, no Stipe Miočić čudesno je preokrenuo borbu nokautiravši suparnika Daniela Cormiera. Veličanstvenu pobjedu i povratak UFC pojasa posvetio je jednogodišnjoj kćerkici Meelah koju je dobio u braku s Ryan Marie Carney. Na pitanje novinara po čemu želi da ga kći pamti jednog dana kada postane legenda, odgovorio je jednostavno - kao dobru osobu i dobrog borca.

Pobjeda je stigla i kao najbolji dar za ovog borca koji će 19. kolovoza proslaviti 37. rođendan. Svijet ga poznaje kao prvaka mješovitih borilačkih vještina, no kakav je Stipe iznutra? Njegov svakodnevan život zagolicao je pozornost američkog sportskog portala ESPN koji ga je uoči očekivanog meča i mukotrpnih priprema pratio u koraku 24 sata.

Stipe Miočić u Zagrebu 2016. (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Tko je Stipe?

Više od 10 godina Stipe radi kao vatrogasac i bolničar u predgrađu Clevelanda. Dva je mjeseca uoči borbe proveo trenirajući u kampu te istovremeno radeći tri 24-satne smjene na radnom mjestu.

Potpuno posvećen svojim ciljevima, ne mari za krivo napisano ime na svojoj vatrogasnoj jakni Moicic. Iako je jedan od najvećih boraca UFC natjecanja, na radnom mjestu nema posebnog tretmana za Miočića, kaže kolega Duane Kattler, tamo je samo jedan od momaka.

Nosio pojas i čistio kupaonice

Dok se bori u UFC-u ne mora gasiti požare, no on to ipak čini.

- Volim to što radim, volim raditi ovdje i pomagati ljudima. Zašto bih se toga odrekao? Osim toga, tako ne mislim na borbe – kaže Miočić za ESPN.

Foto: screenshot/Facebook Stipe Miočić  

Kolege su se prisjetile prvoga dana nakon što je Miočić osvojio naslov protiv Fabricia Werduma 2016. Natjerali su Miočića da očisti sve kupaonice, toalete, tuševe – noseći pojas. U najavi ove borbe podsjetio je na svoje hrvatsko porijeklo.

- Biti Hrvat nevjerojatan je osjećaj. Mi smo ratnici, spremni na sve. S Hrvatima se ne smiješ igrati - rekao je tada Miočić. 

Vatrogasac, sportaš, otac, suprug. To je Stipe Miočić, američki Hrvat koji je ponovno postao vladar ringa u kojemu se bore najbolji teškaši svijeta.