(Foto: Jasminka Perić/Glas Hrvatske) (Foto: Jasminka Perić/Glas Hrvatske)

Poštovani i dragi slušatelji Hrvatskoga radija u Domovini i inozemstvu!

Žrtvovan je Krist – Pasha naša! Zato svetkujmo, ne sa starim kvascem ni s kvascem zloće i pakosti, nego s beskvasnim kruhovima čistoće i istine (usp. 1Kor 5,7).

Ovaj nam poziv upućuje sveti Pavao dok na isto potiče i Korinćane kojima ovo piše. Poziva nas u čistoći i istini slaviti otajstvo prijelaza iz smrti u život, iz poraza u pobjedu, iz vlastite besperspektivnosti u novo gledanje na život obasjano sjajem vječnosti. I doista: Uskrs je prije svega Pasha, prijelaz iz staroga u novo, iz stanja grijeha i raspadljivosti u stanje besmrtnosti i Božje blizine, koja ispunja sve naše nedostatnosti i u novom svjetlu obasjava naš život, koji više ne podliježe smrti i grijehu.

Poznato nam je kako su Židovi u proslavi Pashe obnavljali spomen na svoje oslobođenje iz Egipta, a mi, novi narod Božji, sabran iz svih naroda i rasa, u proslavi Uskrsa obnavljamo spomen na vlastito oslobođenje koje se zbilo po muci, smrti i uskrsnuću Gospodina našega Isusa Krista. Ništa više nije isto poslije Uskrsa i cijelo je stvorenje otkupljeno Kristovom žrtvom!

U toj radosti otkupljenja, u toj radosti postignute nove slobode u Bogu svim slušateljima Hrvatskoga Radija, u zemlji i iseljeništvu od srca čestitam Uskrs, ovaj najveći kršćanski blagdan! Bog vas sve blagoslovio i svrnuo na vas svoj pogled ispunjen praštanjem i milosrđem!

U Zagrebu o Uskrsu 2019. godine.