Slučaj je prijavljen i Hrvatskom nacionalnom vijeću (Foto: screenshot/hnv.org.rs) Slučaj je prijavljen i Hrvatskom nacionalnom vijeću (Foto: screenshot/hnv.org.rs)

Očistit ću ja to, obrisat ću kao gumicom, J..... ću joj majku ustašku, vidjet će ona tko sam ja, Ustašama sigurno neću stavljati pare u džep, poruke su koje je predsjednik Srpske narodne stranke Branislav Tomić upućivao na račun Marije Vlahović, ugostititeljice hrvatske pripadnosti koja živi i radi u Majdanpeku. Uz navedeno, u prijavi upućenoj Javnom tužiteljstvu Srbije navodi se i kako je Tomić prijetio da će očistiti ustaše i Hrvate iz Srbije, te da njemu neće u centru Majdanpeka gazdovati ustaše. U strahu za svoj i život članova svoje obitelji Marija Vlahović očekuje reakciju državnih tijela Srbije, no ne isključuje mogućnost da će biti primorana odseliti se.

Problemi počeli od početka otvaranja lokala

- Moji problemi počinju početkom 2019., kada sam otvorila lokal 'Tara's' i postavila terasu ispred lokala za koji sam dobila dozvolu i ispunila sve uvjete za takvu vrstu gradnje – rekla je Vlahović pojašnjavajući da se tvrtka vodi na ime njezine suradnice, koja je također hrvatske pripadnosti i državljanstva.

- Počele su pristizati prijave za terasu, kao i inspekcije koje su tražile nepravilnosti, no njih nije bilo. Ubrzo nakon toga doznajem da se ljudima koji rade u rudniku bakra Majdanpek zabranjuje da posjećuju lokal te im je to rekao Branislav Tomić – objašnjava Vlahović. Do tada nije poznavala Tomića, ističe.

Postoji osnovana sumnja da je prijavljeni Branislav Tomić tijekom 2019. vršio pritisak na mjerodavne službenike u državnim institucijama i gradu Majdanpeku da donesu odluku o zatvaranju ugostiteljskog objekta i nalože uklanjanje postavljene terase kafića, iako za iste postoji dozvala i rade legalno Postoji osnovana sumnja da je, uzimajući u obzir citirane izjave prijavljenog, navedeni pritisak radio zbog toga što je prijavljena po nacionalnosti Hrvatica, stoji u kaznenoj prijavi odvjetnika Stjepana Babića.

Vlahović strahuje od fizičke likvidacije

U dokumentu se navodi i kako žrtva strahuje od fizičke likvidacije i bliskih članova obitelji, a koji su također većinom hrvatske nacionalnosti te se ističe kako je Marija Vlahović žrtva više kaznenih djela: zločina protiv čovječnosti, povrede slobode izražavanja nacionalne pripadnosti, poticanje na počinjenje zločina genocida, poticanje na teško ubojstvo, prijetnje. U prijavi se traži da Javno tužiteljstvo Srbije pokrene kazneni postupak i podigne optužnicu protiv Tomića.

Slučaj je prijavljen i Hrvatskom nacionalnom vijeću, u kojemu navode da gospođa Vlahović trpi ozbiljnu materijalnu štetu i ugrožava joj se i egzistencija. Pri tome izložena je i kontinuiranim najgnjusnijim prijetnjama, ne samo na etničkoj osnovi već se suočava i sa seksualnim uznemiravanjem i prijetnjama.

(izvor: HINA)