Proba za predstavu ''Spremni''. (Foto: HNK Mostar) Proba za predstavu ''Spremni''. (Foto: HNK Mostar)

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Mostaru počele su probe za novu predstavu prema tekstu nagrađivane hrvatske dramatičarke Kristine Gavran ''Spremni''. Dramski zaplet vrti se oko obitelji suočene s apokaliptičnom prijetnjom koja je možda samo plod kolektivne paranoje, izazvane svakodnevicom prepunom prijetnji i različitih vrsta straha.

Tekst, čiji su junaci bračni par s dvoje odrasle djece, dramaturški funkcionira kao generalna proba pred katastrofu te, nažalost, savršeno korespondira s vremenom opće klaustrofobičnosti kojem svjedočimo u pandemiji izazvanoj koronavirusom. Tematizirajući odnos roditelj – dijete, autorica se zapravo bavi kontrolom i istraživanjem slobode te nametanjem straha kao sredstva postizanja moći.

Kristina Gavran je za ovu dramu dobila nagradu Ministarstva kulture RH ''Marin Držić'' za najbolji novi dramski tekst u 2012. godini, i ovo je prvi put da se jedan njezin komad uopće postavlja u BiH. Dobitnica je i dviju nagrada ''Mali Marulić'' za najbolje tekstove za djecu, a prošle joj je godine u Birminghamu uprizoren i prvi tekst na engleskome ''Papar i med'' u kazalištu Derby.