Foto: screenshot/jelacic.rs Foto: screenshot/jelacic.rs

Prigodan program počinje svetom misom u 18 i 30 sati, a nastavlja se svečanom akademijom i kulturno-umjetničkim sadržajima u amfiteatru novosadskoga Sportsko rekreativnog centra u 20 sati. Uz dječji, orkestarski, zborski i klapski odjel društva domaćina, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić, očekuje se i nastup gostiju umjetnika iz Subotice i Požege.

Jedan od 4 nacionalna praznika

Odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji iz 2005. godine, dan rođenja bana Jelačića obilježava se kao jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Proslava se održava uvijek na dan Jelačićeva rođenja, 16. listopada u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu u kojoj je kršten slavni ban.

U maticama krštenih iste župe upisan je u godinu 1801., pod rednim brojem 2, na stranici 312., a pod imenom Josepchus Georgius Franciscus Jellachich.

Ne zaboravimo Jelačića

Cilj je "da se uspomena na bana Jelačića kao Petrovaradinca otrgne zaboravu, te da se njegova neiskrivljena, metaforična slika skladnih odnosa Srba i Hrvata u borbi protiv hegemonije velikih naroda, i danas očuva kao primjer državničkog, političkog i kulturnog vodstva svoga naroda", piše hkv.hr.

Praznik zajednički organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina.