Članovi Inicijativnog odbora ispred skulpture Ivi Gregureviću. (Foto: Posavina.org/ snimka zaslona) Članovi Inicijativnog odbora ispred skulpture Ivi Gregureviću. (Foto: Posavina.org/ snimka zaslona)

Prošle godine izrađena  je spomenička skulptura u bronci, visine 2,30 metara i postavljena je u Novom parku u Orašju. Projekt je financiranlo Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Spomenik na Karauli završen je pred prvu godišnjicu smrti, a zajednički su ga financirali Vlada Županije Posavske i Općina Orašje. Izrada oba spomenika je povjerena akademskom kiparu Anti Jurkiću.

- U ovoj godini Centar za kulturu Orašje uz potporu Vlade Županije Posavske, od nasljednika sina glumca, Marka Gregurevića, otkupio je veći dio pokretne ostavštine Ive Gregurevića. Posebno mjesto u toj zbirci zauzima više od 30 različitih nagrada i priznanja, među kojima je i šest Zlatnih  arena s Pula film festivala – kazala je Mandica Živković, v.d.ravnatelja Centra za kulturu Orašje i članica inicijativnog odbora za postavljanje spomenika Ivi Gregureviću.

Trenutačno su u tijeku razgovori s nasljednikom o otkupu kuće. Ukoliko odluči zadržati obiteljsku kuću, uz koju je posebno vezan, ostavština će biti izložena u županijskom muzeju.