Spektakl o Vukovaru u 7 gradova Južne Amerike

Plavšić i Markuš kroz prikaz tri dokumentarna filma, "Vukovarsko svjetlo", "Bitka za Vukovar" i "Vukovar danas", na upečatljiv i emotivan način opisuju herojsku obranu grada te uspoređuju Vukovar u doba prije i nakon Domovinskog rata. Dio je to njihova glazbeno-scenskog spektakla “Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku” koji nakon brojnih gostovanja predstavljaju i Hrvatima u 7 gradova iz 5 južnoameričkih zemalja.

Damir Plavšić o "Vukovarskom svjetlu" i "Bitci za Vukovar" u Južnoj Americi (novinarka M. Žugec Pavičić)

Damir Plavšić o "Vukovarskom svjetlu" i "Bitci za Vukovar" u Južnoj Americi (novinarka M. Žugec Pavičić)

7:34

Iako ovi hrvatski branitelji nisu stigli u Boliviju, Hrvatska zajednica u La Pazu prikazala je njihovu predstavu te ujedno odala počast Jelici Matković Sasunić, Hrvatici iz Vrboske koja je 1937. godine emigrirala u Boliviju. Svečanost je održana u povodu proslave Dana žena Bolivije.

(Foto: privatna arhiva/s dopuštenjem)

Predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu Patricia Ávila Kuljiš ističe kako bolivijski Hrvati nisu željeli izostaviti prikaz glazbeno-scenske predstave o Vukovaru te su prikazali video na Sveučilištu u La Pazu.

- Inspirirana riječima monsinjora Ivana Miklenića, željela bih istaknuti činjenicu da se naša zemlja nikad ne bi uspjela oporaviti da nije pobijedila u Domovinskom ratu. Od Hrvatske, njezine kulture i budućnosti ne bi ostalo ništa. Vojna obrana i pobjeda u Domovinskom ratu temelji su hrvatske države i kontinuitet postojanja hrvatskoga naroda. Zato želimo odati počast svima koji su dali svoje živote za neovisnost Hrvatske - rekla je Patricia Ávila Kuljiš.

(Foto: screenshot/pozivnica)

Takvu je poruku prenio i Damir Plavšić, ratni veteran koji zajedno s Damirom Markušom obilazi hrvatske zajednice Južne Amerike u Peruu, Čileu, Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

(Foto: screenshot/pozivnica)

Proslava Dana neovisnosti Hrvatske podudara se s Danom bolivijske žene, u čast godišnjici rođenja spisateljice Adele Zamudio.

- Na Dan bolivijske žene ponovno potvrđujemo svoju opredijeljenost za izgradnju pravednijeg društva za sve. Zato se svakog 11. listopada prisjećamo uloge žena u društvu, njihove prisutnosti u kući i u svakoj obitelji. Adela Zamudio Ribero bila je spisateljica, majka, pjesnikinja i društveni borac te je započela sekularno obrazovanje - dodaje Kuljiš.

Dan žena Bolivije ustanovila je prva žena predsjednica Bolivije Lidia Gueiler Tejada.

- U zajednici smatramo prikladnim odati počast Jelici Matković Sasunić. Ona je primjer iznimne žene. Blizu je stotoga rođendana, a puna života. Jelica je kći Josipa Matkovića i Janka Sasunića, oboje iz Vrboske koji su emigrirali u Boliviju 1937. godine - pojašnjava.

76 godina nakon što je napustila Hrvatsku, Jelica je uspjela u životnoj želji da se okupa u Jadranskom moru i oživi sve uspomene. Prisjetila se roditelja i ujaka. Kad su bili u Hrvatskoj boravili su u kući obitelji Sasunić. Jelica ima 17 unuka i 12 praunuka. Nedavno je proslavila 95 godina života, a njezina djeca, unuci i praunuci došli su na proslavu u La Paz. - Hrvatska zajednica u La Pazu odaje joj počast jer je vesela, marljiva žena, dobra majka, baka i prabaka - kaže Kuljiš.

- Kao i uvijek, vrlo sam zahvalna Glasu Hrvatske na pruženoj podršci i širenju vijesti o aktivnostima koje provodimo u zajednici - zaključuje predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu Patricia Ávila Kuljiš.