(Foto: screenshot/hrvaticg.com) (Foto: screenshot/hrvaticg.com)

- Izložba pruža mogućnost da osjetimo snažnu vezu jadranskih ljudi, ljudi istog horizonta koji žive uz more i s morem, da osjetimo da smo dio jedne iste kulturne mreže koju pletu ista nasljeđa i navike - rekla je na početku otvorenja v.d. direktorica kotorskih Muzejia Slađana Mijanović

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević rekla je da je izložba "jedinstvena prilika da vidimo sebe očima i rukama likovnih majstora".

- Upravo ovakvi događaji doprinose boljem razumijevanju važnosti duhovne, kulturne, povijesne i prirodne baštine Jadrana koji nas identitetski snažno određuje i ujedno povezuje u jedan kulturni prostor - rekla je konzulica i poručila da moramo činiti sve da Jadran ostane nadahnuće upravo suradnjom Crne Gore i Hrvatske u čuvanju kulturnih i prirodnih vrijednosti i dobara jadranskog podneblja.

(Foto: screenshot/hrvaticg.com)

Vlasnik zbirke Duško Večerina pojasnio je da izložba predstavlja impresiju europskih akademskih likovnih umjetnika po dolasku na istočnu obalu Jadrana: - Posljedica je osnivanja brodskoga prijevoznika, austrijskoga Loyda u Trstu i uspostavljanja redovne brodske linije 1838. godine, koja povezuje Trst, Dubrovnik i Kotor, s presjedanjima u Malom Lošinju, Zadru, Šibeniku, Splitu, Hvaru i Korčuli te od 1843. i u Rijeci. Izložene su slike prvih profesora zagrebačke likovne akademije, a europski umjetnici toga vremena bili impresionirani ne samo krajolikom, nego i izgledom naših žitelja, posebno ljepotom žena i gordošću muškaraca.

- Zbirka je nastajala tijekom dva desetljeća i kako je rasla, u meni je rasla i želja da je, osim hrvatske, upozna i crnogorska publika, posebno Bokelji, jer je na ovim djelima iscrtano zajedničko jadransko kulturno nasljeđe - rekao je Večerina zahvalivši organizatorima.

(Foto: screenshot/hrvaticg.com)

Izložbu je otvorio predsjednik Općine Kotor Željko Aprcović. - Različite tehnike - grafike, akvarel, ulja na platnu i crteži najbolje oslikavaju bogatstvo obale od Pule do Dubrovnika pa sve do južnoga dijela Crnogorskog primorja, daju posebnu draž i motiviraju publiku da sagleda svu kompleksnost prisnosti, a opet jasno prikazanu raznovrsnost ovih predjela s motivima koji, prema mojem dubokom uvjerenju, ostavljaju bez daha. 

U glazbenome dijelu programa sudjelovao je mandolinski orkestar "Tripo Tomas".

Izložba "Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće" organizirana je ususret prazniku Općine Kotor, a ostvarena je u suradnji Generalnog konzulata Republike Hrvatske, Općine Kotor i OJU "Muzeji", uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Publika izložbu može pogledati do 30. studenoga. 

(hrvaticg.com)