(Foto: Ankica Karačić/privatna arhiva/s dopuštenjem) (Foto: Ankica Karačić/privatna arhiva/s dopuštenjem)

Na izložbi pod nazivom “Pokazati granice” (Kante zeigen) predstavljena su dvadeset i dva rada odabrana na natječaju, uključujući slike, crteže, fotografije i skulpture kojim su umjetnici   izrazili svoju viziju postavljanja granica tako što su  izraz, “Kante zeigen” koji se inače koristi više u političkom značenju, proširili na različite aspekte življenja.

Ankica Karačić svoj rad u ulju, podijelila je u tri odvojena dijela, koja kompletiraju jednu cjelinu, masku i stvarno lice.  Ekspresionistički, ali i djelomično apstraktnim prikazom, doima se kao da umjetnica upućuje na postavljanje granica, biranjem maske iza koje se, zapravo nalazi pravo lice. 

Galerija BIG jedan je od najatraktivnijih izložbenih prostora u Dortmundu. Od 2013 godine u njoj redovno izlažu četiri profesionalne umjetničke udruge koje djeluju u Dortmundu i okolini s ukupno oko 600 umjetnika. Organiziraju 5 izložbi natjecateljskoga karaktera godišnje, za svaku udrugu po jednu samostalnu te jednu zajedničku. 

Žiri uvijek odabire po 22 najbolja rada. Našoj umjetnici Ankici Karačić pošlo je za rukom da već po 9. put uđe među odabrane radove te je jedina hrvatska umjetnica koja je dosad sudjelovala na nekoj od završnih izložbi Galerije BIG. 

(Foto: Ankica Karačić/privatna arhiva/s dopuštenjem)

Dr. Herman Ühlein, koji  je na svečanom otvorenju izložbe predstavio svakoga umjetnika pojedinačno, govoreći o Ankici Karačić, sugerirao je kako prikaz  maske i pravog izraza osobe možda predstavlja signal za druge da imamo izbor pokazati se i bez maske.

- Odabrala sam žive boje, da se vidi da je to život -  pojasnila je Ankica Karačić i dodala: - Pokaži sebe bez maske, da se vidi da smo živa bića, da nismo maske, da možemo sve trpjeti.

(Foto: Ankica Karačić/privatna arhiva/s dopuštenjem)

Ankica Karačić završila je Školu za primijenjenu umjetnost, Odsjek za  tekstilni dizajn  u Novom Sadu  i Likovnu pedagošku  akademiju u Novom Sadu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Ruhrskog područja od 1995. godine. Do sada je izlagala na više od trideset samostalnih  i na više od sto  skupnih izložba u  više od dvadeset različitih zemalja, od Austrije, Francuske i Hrvatske, preko Italije, Irana, Južne Koreje, Kine,  Mađarske i Njemačke, do Perua, Srbije i Španjolske.

Izložba "Pokazati granice",  na adresi Big Gallery, Rheinische Straße 1, bit će otvorena do 3. studenog. Može se posjetiti od ponedjeljka do petka od 8:00 do 19:00 sati, a nedjeljom od 14:00 do 17:00 sati.

(Fenix-magazin/Jasna Lovrinčević)