Beč, ilustracija. (Foto: Unsplash) Beč, ilustracija. (Foto: Unsplash)

Osim panel rasprava, predviđen je bogat kulturno-zabavni program na kojemu će se predstaviti kulturno-umjetnička društva, a predviđen je i nastup renomiranih glazbenika, pjevača i svirača. Posebni gosti večeri su Zlatni dukati, koji sada djeluju pod nazivom Najbolji hrvatski tamburaši, najavili su organizatori.

Cilj skupa je iskazati zajedništvo i jedinstvo Hrvata u Austriji, predstaviti hrvatske udruge koje djeuluju u Austriji, kao i inicijativu za izgradnji ustanove Hrvatski dom.

- Intenzivno radimo da ostvarimo što je čežnja svih Hrvata u Austriji već skoro 30 godina. To je Hrvatski dom i taj ćemo projekt sigurno realizirati - rekao je predsjednik udruge Hrvatski dom Beč Andrej Lucić.

Hrvatski dom je dobio potporu kod austrijskih, ali i hrvatskih institucija, te će tako među sudionicima Kongresa biti i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Cilj udruge Hrvatski dom Beč je povezivanje značajne hrvatske zajednice u Austriji, kako s Republikom Hrvatskom, tako i s Bosnom i Hercegovinom.

Briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine; promicanje integracije Hrvata u austrijsko društvo; podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda, jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama i sudjelovanje hrvatskih udruga u Austriji u njihovim procesima; udruživanje s hrvatskim udrugama u Austriji i izvan Austrije, kao i povezivanje s drugim udrugama iseljeničkog predznaka; jačanje povezanosti Hrvata s Hrvatskom kao i s Austrijom u smislu bolje integriranosti, učenja njemačkog jezika i sl., bez naznaka asimilacije već potpuno u zaštiti i očuvanja hrvatskog jezika, znanosti, obrazovanja, kulture, tradicije i običaja – samo se neke od temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma.

Prema službenim podacima austrijskih institucija, u toj zemlji živi 80.000 državljana Hrvatske, a taj broj se penje na brojku od oko 150.000 ako se u obzir uzmu Hrvati s austrijskim i drugim državljanstvom te gradišćanski Hrvati, prenosi FENA.

(Izvor: Dnevnik.ba)