foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske

Izložbu recentnih radova Marije Svetieve koja je postavljena u dva salona Galerije KO-RA otvorila je Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu J.U Doma kulture "Kočo Racin".

Kalić je govorila o radovima čija su tema neprolazne ljepote makedonskih krajolika koji objedinjuju i povijesne elemente. Oni su ostavili traga u ruralnoj i urbanoj arhitekturi te su polazna inspiracija za izloženi ciklus radova umjetnice osebujna senzibiliteta, aktivno prisutne na likovnoj sceni u Sjevernoj Makedoniji i inozemstvu, dobitnice 17 nagrada osvojenih u Francuskoj, Italiji, Japanu, Švedskoj... te sudionice 280 skupnih i 41 samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu.

foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske

Svetieva je sudjelovala u brojnim projektima koje je podržao Dom kulture Kočo Racin i koji su realizirani u prostoru Galerije KO-RA, u Washingtonu (SAD), Ottawi (Kanada), Mölmeu (Švedska), Hrvatskoj, Crnoj Gori i diljem Sjeverne Makedonije.

- Odabir akvarela kao tehnike  koja datira iz drevnih povijesnih vremena dalekih civilizacija Kine, Perzije i Japana nije slučajan. Ta tehnika omogućuje da se svojom lazurnošću fluidno  nanesenih pigmenata, na transparentan način dohvati ozračje puno raskošne svjetlosti i vedrine, bogatstvo vibrantnih koloraturnih harmonija i povišena ekspresija koja objedinjuje i liričnost i elegičnost, ukazujući na nostalgičnost te podvlačeči značenje trenutka i doživljaja. On ostavlja traga i u intimnom doživljaju preoblikovanom u arabeske minucioznog crteža koji govori skicuoznošću vinjete satkane u neomeđene predjele vremena i prostora, a oni lebde negdje između  magičnoga, orfejskog, maštovitog, fantastičnog, realnog i nadrealnog - između sna i jave, uz svo lirsko nadahnuče i  poetično značenje oslikano lakoćom geste ljupke vedrine u ozračju pitoresknosti  kojim obiluje pejzaž Sjeverne Makeodnije - istaknula je svom govoru i predgovoru izložbe povjesničarka umjetnosti Violeta Kalić.

Violeta Kalić, Marija Svetieva i Viktor Branđolica (foto: Glas Hrvatske)

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Skoplja. Na njoj je svoj obol dao i mladi dizajner hrvatskoga podrijetla Viktor Branđolica koji je izradio dizajn kataloga izložbe, plakata i svih reklamnih materijala izložbe.