Violeta Kalić/naslovnica knjige/kolaž (Foto: Glas Hrvatske) Violeta Kalić/naslovnica knjige/kolaž (Foto: Glas Hrvatske)

Violeta Kalić jedna je od najeminentnijih povjesničara umjetnosti u Sjevernoj Makedoniji. Dugogodišnja je članica Predsjedništva Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji te vanjska suradnica Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije.

Izdanje obuhvaća 108 osvrta nastalih povodom samostalnih izložbi umjetnika iz Sjeverne Makedonije te onih povodom izložbi hrvatskih umjetnika ili umjetnika hrvatskoga podrijetla (Ana Jakić Divković, Dubravko Naumov, Vlaho Branđolica, Mirko Gašparec, Boris Tkalec Valbo), kao i brojnih imena povodom promidžbe izložbe skupine umjetnika iz Hrvatske na gostovanju i predstavljanju dijela kolekcije "Likovnog kruga Pohižek" u Skoplju i Kumanovu.

Među osvrtima posebice valja izdvojiti onaj o predstavljanju skupine umjetnika iz Sjeverne Makedonije na gostovanju velikih multikulturnih izložbi u dvorcu Trakošćan, u Rijeci, Splitu i Zadru, kad je počela suradnja i sa Zajednicom Makedonaca u Republici Hrvatskoj te mogućnost predstavljanja izložbi i izvan dviju domovina, poput izložbe "Kalamota dalje od Svjetlosti" Vlahe Branđolice koja je predstavljena i u dvorcu Trakošćan uz potporu Konzulata Republike Hrvatske u Mariboru, predstavljanja izložbi glasovitog hrvatskog fotografa Zvonimira Atletića, izložbe riječke umjetnice hrvatsko-makedonskoga podrijetla Gordane Kvajo u Skoplju, Dubravka Naumova, kanadskog umjetnika podrijetlom Hrvata i njegova gostovanja i izložbe u veleposlanstvu Sjeverne Makedonije u Parizu i Bruxellesu...

- Sve to potvrđuje magičnu moć koju umjetnost ima kao poveznica zemalja, kultura i kontinenata u duhu njegovanja i očuvanja korijena. To nas često kao važan čimbenik okuplja, zbližava i veže putem brojnih novih projekata i povodom promidžbe ovakvih knjiga koje su u katalogizaciji zavedene kao "Likovna kritika - Zbornici". Nadam se da će knjiga uskoro biti objavljena i u prijevodu na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi bila dostupnija u iseljeništvu te nastavila okupljati umjetnike diljem svijeta. Posebice je uz multikulturnost zastupljen stilski i izričajni likovni diverzitet koji okuplja umjetnike različitih generacija i domena. No, zastupljena su i brojna imena višestruko nagrađivanih umjetnika nacionalnim i međunarodnim nagradama te djelomice i višejezičnost nekih od Osvrta na hrvatskom te koji su zatim prevedeni na više jezika povodom gostovanja i predstavljanja umjetnika diljem svijeta - na francuskom, njemačkom i engleskom jeziku - rekla je povodom izlaska knjige autorica Violeta Kalić.

Nakladnik izdanja je J.U. Dom kulture "Kočo Racin" Skoplje, a kjniga je tiskana uz potporu Grada Skoplja. Recenzenti izdanja su mlada povjesničarka umjetnosti Angela Vitanovska i hrvatsko-makedonska pjesnikinja mr.sc Ljerka Toth Naumova.

Knjiga će biti predstavljena tijekom proljeća u Skoplju, a zatim i izvan glavnoga sjevernomakedonskog grada, uz izložbu radova umjetnika o kojima je autorica pisala u proteklih tridesetak godina posvećenog rada na području povijesti umjetnosti te kao stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu, kustosica i kuratorica brojnih izložbi i multimedjskih projekata te djelatnica J.U. Doma kulture "Kočo Racin" u Skoplju uz čiju je potporu realiziran najveći broj projekata. Dio njih imao je i potporu Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji, što je rezultiralo uspješnim projektima koji su ostavili velik trag u analima povijesti umjetnosti suvremenog doba.