Foto: HKD Napredak/ustupljena fotografija Foto: HKD Napredak/ustupljena fotografija

Prije početka radnog dijela sjednice Središnje uprave nazočne su u ime domaćina podružnice Vitez, pozdravili predsjednica Gordana Mišković te književnik i prijašnji član Središnje uprave Anto Zirdum.

Na sjednici Središnje uprave na dnevnom redu bila su brojna pitanja od važnosti za rad i djelovanje Društva te je tako usvojen završni račun HKD Napredak za 2020. godinu. Na prijedlog Povjerenstva za mlade i stipendije donesena je Odluka o dodjeli stipendija i jednokratnih potpora za akademsku 2020./2021. godinu.

Tako će u akademskoj 2020./2021. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendirati 91 studenta i studenticu, a ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti 116.000,00 KM. 

Članovi Središnje uprave na sjednici su razmatrali i nakon rasprave jednoglasno usvojili prijedlog Odluke o dodjeli projektnih sredstava aktivnim podružnicama koje su sastavni dio HKD Napredak koji je pripremilo Povjerenstvo za podružnice i članstvo.

Na natječaj za dodjelu projektnih sredstava podružnica za 2021. godinu prijavljena su 32 projekta iz područja kulture kojima se tražila podrška u organiziranju koncerata, likovnih kolonija, izložbi te smotri folklora na područjima gdje HKD Napredak aktivno djeluje i svojim radom i djelovanjem doprinosi promociji kulture i očuvaju kulturne baštine. 

Na sjednici su također usvojeni i zaključci sa sjednice Povjerenstva za izdavaštvo i medije. Usvojena su također izvješća i zaključci Povjerenstva za gospodarstvo kao i Povjerenstva za Napretkove udruge, zaklade i klubove.

Sjednici Središnje uprave prethodio je u petak sastanak u organizaciji Središnja uprave HKD Napredak u Vitezu između predsjednika dr. sc. Nikole Čiče i dopredsjednika Josipa Križanovića sa svim predsjednicima podružnica HKD Napredak iz središnje Bosne. 

Na sastanku je otvoreno niz tema od kojih je poseban naglasak bio na održavanje u izbornih Skupštine te međusobnu suradnju podružnica i razmjenu projekata ali i suradnju između Središnje uprave i podružnica i dodatno omasovljavanje članstva. Jedna od najznačajnijih točki dnevnog reda sastanka bilo je podnošenje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o kulturi u Županiji Središnja Bosna te prepoznavanje kroz istu nacionalnih društava Napretka i Preporoda. Inicijativa je podržana od strane svih podružnica i dogovoreni su sljedeći koraci kako mogla biti realizirana i prijedlog upućen u skupštinsku proceduru.