Karta najljepših dječjih književnosti Europe (Foto: bookstr.com) Karta najljepših dječjih književnosti Europe (Foto: bookstr.com)

Škole u Bugarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj, Češkoj i Litvi kreirale su velik projekt nazvan "Read and share" u kojemu su prikupile podatke o najboljim knjigama iz svake europske zemlje. Škole su povezane platformom eTwinning koja je zajednica škola u Europi za odgojno – obrazovne djelatnike, koji su u svoje istraživanje na ovom projektu uključili prijatelje, obitelji, ali i online publiku kako bi na kraju odlučili koja knjiga je najbolji predstavnik svake zemlje.

Hlapić je "malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce." (Foto: screenshot/Youtube)

"Čudnovate zgode šegrta Hlapića", prvi roman Ivane Brlić-Mažuranić i prvi hrvatski roman za djecu, predstavljaju Hrvatsku na karti najljepše dječje književnosti Europe. Pustolovine malenog i hrabrog Hlapića koji kreće na sedmodnevno putovanje na kojem čini dobra djela i prati ga djevojčica Gita, izabrane su kao najpopularnija dječja književnost u Hrvatskoj.

Najpoznatiji izmišljeni lik švedske spisateljice za djecu Astrid Lindgren, Pipi Duga Čarapa, na karti najljepše europske književnosti predstavlja Švedsku. Skandinavski trolovi Mumini ili Momijevi, glavni likovi u knjizi i stripu finske književnice Tove Jansson, predstavljaju najbolje od finske dječje književnosti.

Novela "mali princ" prevedena je na više od 290 svjetskih jezika i dijalekta i jedna  je od najprodavanijih knjiga svijeta (Foto: wikipedia.hr)

"Mali Princ", najpoznatija novela francuskog pilota Antoinea de Sainta-Exuperyja predstavlja Francusku, dok "Harry Potter i kamen mudraca" predstavlja najbolju dječju književnost Velike Britanije. "Beskrajna priča" predstavlja njemačku dječju književnost, "Heidi" švicarsku, a belgijsku književnost predstavljaju "Pustolovine Tintina".

Najpoznatiji drveni lažljivac Pinocchio, glavni je junak najljepše dječje priče iz Italije, a roman za djecu "Orlovi rano lete" na književnoj karti Europe predstavlja Srbiju.