(Foto: Hrvatska Kulturna Udruga Novo mesto/Facebook) (Foto: Hrvatska Kulturna Udruga Novo mesto/Facebook)

U organizaciji Hrvatske kulturne udruge Novo Mesto, sedmi Sabor hrvatske kulture u Sloveniji održat će se 19. svibnja u Dolenskoj. Prilika je to da Hrvati u Sloveniji predstave načine na koji njeguju svoj identitet, tradiciju, jezik i kulturu. Uz domaćina organizatora, glavni inicijator svih dosadašnjih Sabora hrvatske kulture je Savez hrvatskih društava u Sloveniji.

Uz glazbeni i kulturni dio priredbe, u okviru hrvatskog tjedna u Sloveniji, u četvrtak 17. svibnja u knjižnici Mirana Jarca održat će se likovna izložba, izložba ručnih radova, te literarna večer na kojoj će se predstaviti članovi likovnih i literarnih hrvatskih sekcija.

Folklorni nastup Hrvatske kulturne udruge Novo Mesto. (Foto: HKU Novo mesto/Facebook)

Povijest Hrvatskog sabora kulture u Sloveniji

Glavni inicijator ideje o Saboru bio je Đanino Kutnjak, predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva ''Pomurje'' iz Lendave, a danas predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji. Prvi Sabor održan je 14. travnja 2012. u malom gradu na istoku Slovenije, Lendavi. Godinu kasnije u Mariboru, u sklopu Mariborskoga tjedna kulture, održan je Drugi Sabor na kojemu su sudionici uz kulturno-glazbeni program nazočili i svetom misnom slavlju održanom na hrvatskome jeziku.  

Članovi Hrvatske kulturne udruge Pomurje. (Foto: HKD Pomurje/Facebook)

Hrvate iz Slovenije na Trećem Saboru  okupila su dva hrvatska društva u Ljubljani, Hrvatsko društvo Ljubljana i Hrvatsko kulturno društvo Međimurje Ljubljana. Uoči održavanja Sabora kulture organizirane su dvije likovne izložbe u Cankarevom domu, ''Kultura povezuje Hrvate'' i ''Sabor'' te nastup hrvatske pjevačice Danijele Martinović.

Četvrti Sabor održan je u slikovitom gradiću Gorenjske Škofja Loka, a domaćin Sabora bila je  Hrvatska kulturna udruga ''Komušina''. Peti Sabor održao se u Kopru u organizaciji kulturnog društva ''Istra'' iz Pirana, a 2017. godine u organizaciji Kulturnog društva ''Međimurje'' održan je Šesti Sabor hrvatske kulture u Sloveniji u gradu Velenju.