Grad, restorani i hoteli usred pustinje u gradu Coober Pedy (Foto: pexels.com) Grad, restorani i hoteli usred pustinje u gradu Coober Pedy (Foto: pexels.com)

Ispod užarenog sunca krije se bogatstvo dragoga kamenja koje su tražili i iskopavali silni avanturisti, zaljubljenici u sjaj najvrjednijeg opala. Mnogobrojni bageri, rovokopači i danas su na nepreglednoj australskoj ravnici, ostaci težnjâ onih koji su kamen pronašli, prodali ga i obogatili se, ali i onih koji nisu uspjeli.   

Još od prve polovice prošloga stoljeća u Kupa–piti, kako su ga nazvali domoroci Aboridžini, stizali su i Hrvati, koji su i tamo osnovali svoju zajednicu.

Ispod zemlje, zbog grozomornih vrućina, izgrađen je život. Sve što vrijedi, ističe Danijel Galović, putopisac koji je tomu osobno svjedočio, ondje se nalazi pod zemljom:  luksuzni hotel koji je izgradio, točnije iskopao također jedan Hrvat, velika crkva Svetog Petra i Pavla podignuta 1965., kao i stanovi. I naravno, ispod zemlje je i ono najvrjednije – opali.

"Idi kod Mladena"

Što je više boja, to opal postiže veću cijenu, objašnjava Galović. Jednom je prigodom, kaže, osobno svjedočio prodaji opala koji je postigao cijenu od 300 dolara po gramu, a za koji se rudar nije posebno namučio. Lutajući po Coober Pediju, naišao je na grčki dućan s opalima, gdje je i sam pokušao postići dobru cijenu za željeni opal. Ono što mu se dogodilo i danas pamti.

- Potaknuo nas je da potrošimo novac kod njegova hrvatskog prijatelja, koji ima dućan samo nekoliko stotina metara od njegovoga – prisjeća se Danijel.

Bio je to Opal shop Vranci, dućan našeg iseljenika Mladena. Lutajući po pustinji, ispod zemlje Kupa – pitija, možete prošetati i Antinom ulicom, nazvanom prema našem iseljeniku koji je prvi na tom dijelu Coober Pedyja izgradio kuću.

Hrvati, kojih u gradiću ima stotinjak prema Galovićevoj procjeni, čine važnu etničku skupinu desecima godina. No, kopanje opala od kojih žive, danas je gotovo prekinuto zbog visoke cijene nafte.

Coober Pedy, Australija

Coober Pedy, Australija

4 fotografija