(Foto: Hrvatska katolička župa Salzburg) (Foto: Hrvatska katolička župa Salzburg)

Misno slavlje u crkvi Svetoga Andrije predvodio je provincijal Franjevačke provincije "Svetih Ćirila i Metoda" iz Zagreba fra Ilija Vrdoljak uz koncelebraciju svećenika franjevaca koji su služili u Misiji te mnogobrojnih svećenika iz Austrije. Proslavili su nazočili drŽavni tajnik za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine dr. Tomislav Markić te veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji dr. Vesna Cvjetković te predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

(Foto: Hrvatska katolička župa Salzburg)

Fra Ilija koji je i sam bio dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji od 1983., do 1987. godine, u svojoj se propovijedi osvrnuo na sedamdeset godina njezina postojanja, istaknuvši tri vala doseljavanja Hrvata u Salzburg: nakon Drugog svjetskog rata, ekonomski te posljednji za vrijeme Domovinskog rata, kada su brojni Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bili prisiljeni napustiti svoje domove i nastaniti se u inozemstvu.

(Foto: Hrvatska katolička župa Salzburg)

Inače, Hrvatska katolička župa u Salzburgu, najstarija je hrvatska župa u Europi. Opstala je kao i mnogobrojne misije i župe diljem svijeta zahvaljujući trudu svećenika te pouzdanju u Boga.