Foto: Marko Jurinec/PIXSELL Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Kulturna nagrada Metron, godišnja nagrada Hrvatskog centra u Beču dodijeljena je Raymondu Rojniku za "doprinos uspostavi suradnje s gradišćanskim Hrvatima u Hrvatskom centru u Beču te Gradišću, kao i povezivanju Varaždina i Varaždinske županije s austrijskom pokrajinom Gradišće, u kojoj živi oko 35 tisuća gradišćanskih Hrvata", piše u obrazloženju nagrade. 

Navodi se i da je Rojnik još 1990. godine uspostavio suradnju s "Društvom za kulturu na selu" u Velikom i Malom Borištofu i Šuševu u Gradišću te je posredovao u dolasku brojnih hrvatskih glazbenih umjetnika i orkestara u Beč i Gradišće.

- Raymond Rojnik kao ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i u toj funkciji, uz ostalo, i organizator/producent Varaždinskih baroknih večeri uspostavio je uske veze s Hrvatskim centrom u Beču, a u novije vrijeme posebno i s Hrvatskim balom u Beču, iz čega se je rodilo i partnerstvo sa Svečanim balom Varaždinske županije - piše u priopćenju Hrvatskog centra, uz napomenu kako je Rojnik osobnim sudjelovanjem na balu i doniranjem vrijednih nagrada za tradicionalnu balsku tombolu neslužbeno postao "počasni konzul" Hrvatskog centra, a time i gradišćanskih Hrvata u Varaždinu i u Varaždinskoj županiji.