(Foto: screenshot/HBZ) (Foto: screenshot/HBZ)

Na poziv Glavne uprave Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha tada se odazvalo 18 odsjeka iz Južnog Ontarija. Na osnivačkoj skupštini istaknuto je da je u to vrijeme u Ontariju živjelo više od sto tisuća Hrvata, a samo ih je pet tisuća bilo u redovima zajednice. 

deja o udruživanju više odsjeka u jednu organizaciju niknula je na 13. Nacionalnoj konvenciji HBZ-a održanoj 1971. godine u San Franciscu. Prema toj zamisli to udruženje bilo bi daleko jačeg glasa i potaknulo bi veće aktivnosti u svim odsjecima na područnoj razini, a nekoliko puta godišnje sastali bi se svi članovi zbog očuvanja hrvatske kulturne baštine, narodnih običaja, jezika i identiteta.

Zbog prostorno velike kanadske Provincije Ontario svi odsjeci nisu se mogli pridružiti Federaciji, ali su je podržavali. Ipak, 15 odsjeka našlo se u redovima Federacije, a na osnivačkoj skupštini izabrano je vodstvo: Marijan Kružić za predsjednika (odsjek 832 Toronto), Ivan Cunjak za potpredsjednika (odsjek 617, Welland), Ljubomir Bučar za drugog potpredsjednika (odsjek 961), Stjepan Car za tajnika (odsjek 710, Cooksville), Mildred Tancrajter za zapisničarku (odsjek 977, Toronto), Slavko Jambrošić za blagajnika (odsjek 644, Hamilton), i Josip Ferić za predsjednika Nadzornog odbora (odsjek 819, Port Colborne). U sastav Nadzornog odbora još su izabrani: Mijo Lukiček (odsjek 933, Sarnia), Roy Dražić (odsjek 975, Toronto), Petar Milaković (odsjek 961, Toronto), John Brklje (odsjek 644, Hamilton), Josip Štivorić (odsjek 975, Toronto), Vinko Domitrović (odsjek 952, Windsor) i Diane Rukavina (odsjek 816, Port Colborne).

Prisegu je predvodio tadašnji Glavni predsjednik Zajednice John Badovinac, a nakon čestitki izabranim odbornicima, predao je "čekić" vođenja sjednice predsjedniku Kružiću s ovim riječima: "Ne dopustite brate Kružiću da ovaj čekić bude nepoštovan. Vodite Federaciju odsjeka HBZ-a da bude ponosna i časna članica Hrvatske bratske zajednice".  Tako je i bilo. Predsjednik Kružić ostao je na čelu Federacije 25 godina, a pod njegovim vodstvom nalazilo se 27 odsjeka Zajednice.

Poslije Kružića Federaciju su vodili Franjo Bertović (odsjek 530, St. Thomas), Ladislav Meze (odsjek 525), a prošlog travnja na dužnost predsjednika izabran je Antun Belan (odsjek 515, Toronto).

Kroz sve te godine Federacija je ispunila san i očekivanja svojih utemeljitelja. Danas broji 11 odsjeka HBZ-a i uživa potporu diljem Ontarija. Nekoliko odsjeka se ujedinilo što je razlog nešto manjeg broja odsjeka u redovima Federacije. 

Dan Zajedničara jedno je od najvećih okupljanja u godini, s uvijek bogatim kulturno-umjetničkim programom i velikim odazivom članova Zajednice te njezinih prijatelja.

Hamilton (Foto: Pixabay)

Od 1999. godine dodjeljuje se i visoko fraternalističko priznanje "Žene/Čovjeka godine" osobama-članovima za iznimne zasluge, a uglavnom u rujnu ili listopadu održava se svečani banket s tim povodom. Sva prikupljena sredstva idu u fonda Školarinske zaklade Federacije koji se brine o stipendijskim potporama članovima-studentima u višim, visokim ili sveučilišnim školskim ustanovama. 

Federacija je osnovala i Školarinski fond 2006. godine s ulogom od deset tisuća američkih dolara, a potom ponovno 2008. s dodatnim iznosom od pet tisuća američkih dolara kod CFU Scholarship Foundation Inc. u Pittsburghu. Od svog začetka pomagala je i podržava sve sportske, kulturne i humanitarne priredbe na nacionalnoj razini posebno za vrijeme Domovinskog rata.

Ovogodišnji Dan Zajedničara započeo je misom koju je služio vlč. Božidar Tenšek, župnik Hrvatske crkve Hrvatskih mučenika iz Mississauge, uz pratnju tamburaškog sastava "St. George" iz Cokeburga, pod ravnanjem Marlene Luketich-Kochis. Pri završetku mise župnik Tenšek održao je kratak i prigodan govor, o svojoj župi u koju je pristigao samo prije dva tjedna i o Hrvatskoj bratskoj zajednici koja ove godine slavi svoj 125. rođendan. Prisutnima se obratila i konzulica Natalija Bukovec-Osmičević – ispred Konzulata Republike Hrvatske iz Mississauge te Edward W. Pazo, glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha. 

Predsjednik Pazo s dirljivim i zapaženim riječima govorio je o povijesnom putu zajednice, njezinim postignućima i razlozima zašto se ubraja u našu najstariju, najveću, najugledniju i ekonomski snažnu udrugu Hrvata u svijetu.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su ovi zborovi: St. George Combo – Tamburitzans iz Cokeburga, Tamburaški orkestar "Frajeri" iz Mississauge, Kulturno umjetničko društvo "Sveti Juraj" iz Hamiltona, a za ples i razonodu pobrinuo se sastav "Zvuci Hrvatske" iz Londona u Ontariju.

Iz glavnog ureda HBZ-a bili su prisutni: Edward W. Pazo, glavni predsjednik; Franjo Bertović, potpredsjednik/članske usluge; Bernadette Luketich-Sikaras, tajnica/blagajnica; Mike Ricci, drugi potpredsjednik; Michael Loncarich, predsjednik Nadzornog odbora; Ladislav Meze, član Nadzornog odbora; Daniel Kochis, predsjednik Glavne porote; Ante Ćapin, počasni član uprave; Gojko Markić, počasni član uprave; Maryanne Boljkovac, bivša članica Glavne porote i Steve Vrkljan – također bivši član Glavne porote. Novi predsjednik Federacije Antun Belan vodio je proslavu.

(Večernji list)