Foto: snimka zaslona/youtube Foto: snimka zaslona/youtube

Vjernici su se okupili u krugu najbliže obitelji, obilježavajući cvjetnu nedjelju muke gospodnje s blagoslovom maslinovih grančica i umivanjem u cvijeću. Svečana misa u Katoličkoj Katedrali Presveta Srca Isusova u Skoplju ove je godine protekla uz ograničeni broj vjernika. Tim povodom upućene su poruke biskupa Kire Stojanova i premijera R. S. Makedonije Zorana Zaeva u kojima se ističe značenje vjere u uvjetima iznimno velikih iskušenja, kao što je sučeljavanje sa svjetskom pandemijom koja je mnogima odnijela i živote najbližih. Premijer je istaknuo da nam Uskrs u uvjetima pandemije daje nadu i snage za pobjedu.

Misa u Katoličkoj crkvi Presveta Srca Isusova u Skoplju (Foto: ustupljena fotografija/V. Kalić)

I u krugu Zajednice Hrvata u Makedoniji, uskršnje slavlje proteklo je ove godine u duhu realizacije kazališne predstave za djecu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića". Projekt je naslovljen "Očuvanje trajnih vrijednosti hrvatske kulturne baštine mladih Hrvata u R. S. Makedoniji" i realiziran je u organizaciji Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji uz potporu Središnjeg Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U realizaciji ovog popularnog komada velikana hrvatske dječje književnosti Ivane Brlić Mažuranić sudjelovala je Dječja dramska sekcija ZHRM, koja je izvela adaptaciju ovog povijesnog romana za djecu. U cilju očuvanja kulturne baštine i identiteta, posebice kod najmlađih, predstava je u ovim uvjetima iznimnog ograničenja dostupna i putem društvenih mreža te youtube kanala.

Dječja kazališna predstava "Čudnovate zgode šegrta Hlapića"

Dječja kazališna predstava "Čudnovate zgode šegrta Hlapića"

20:09

U glavnoj ulozi je Sergej Maljanovski Arnaudovski kao šegrt Hlapić, ulogu Gite utjelovila je Aleksandra Deleva, a u ulozi Bundaša je Maksim Maljanovski Arnaudovski. Mila Cvetkova je u ulozi majstorice i naratorica, Martin Ivanković je majstor Mrkonja, Antonio Vujasin igra Marka, a Leonard Nemet je u ulozi gospodara Cirkusa. Redatelj  je Georgi Gavrovski.

Ivana Brlić Mažuranić (punim imenom Ivanna Cornelia Emilija Henrietta Mažuranić), esejistica, pjesnikinja, autor brojnih pripovijedaka i romana za djecu, te prevoditeljica s francuskog i njemačkog jezika, rođena je u Ogulinu 1874, a preminula u Zagrebu 1938. Ubraja se u velikane dječje književnosti i često ju uspoređuju sa slavnim Andersenom.

Njena djela su objavljena u više od 130 izdanja. Među značajnijim radovima su "Valjani i nevaljali", "Škola i praznici" i "Slike", a romanom "Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ stječe posebice veliku pozornost književne publike 1913 godine.