Foto: Hrvatski kulturni centar u Bitoli/ustupljena fotografija Foto: Hrvatski kulturni centar u Bitoli/ustupljena fotografija

Koncert tradicionalne hrvatske i makedonske glazbe pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Sjeverne Makedonije i Grada Skoplja održan je u Salonu "19 19" Kulturno informativnoga centra Grada Skoplja. Nastupio je bariton Vasil Garvanliev koji je nastupao na mnogim koncertima i festivalima, uz brojne uloge u više od pedeset opera te surađivao sa svjetski poznatim imenima kao prateći vokal. Zajedno s obitelji preselio se s navršenih 12 godina u SAD gdje je svoju pjevačku karijeru gradio kao član i solist dječjeg zbora u Čikagu. Glazbeno obrazovanje stekao je na prestižnim sveučilištima, među kojima su Academica Lirica Italiana iz Milana i Kraljevski glazbeni konzervatorij Sveučilišta u Torontu. 2018. godine vraća se u rodnu Sjevernu Makedoniju gdje nastavlja uspješno stvaralaštvo i promociju makedonske glazbe na međunarodnoj razini. Za sinoćnji koncert Garvanliev je pripremio cijeli niz tradicionalnih hrvatskih pjesama. Sukladno utvrđenim protokolima s obzirom na aktualnu pandemiju i zbog strogo ograničenog broja mjesta, ZHRM je organizirao izravni prijenos koncerta na svojoj Facebook stranici.

Foto. snimka zaslona/plakat

U povodu Dana Hrvatskoga sabora u Bitoli je gostovalo Satirično omladinsko kazalište iz Slavonskog Broda s dvjema predstavama. Prva od njih, "Tragedija sudbine" održana je u Bitoljskoj Magazi u organizaciji Hrvatskoga kulturnog Centra i Makedonsko-hrvatskog  društva "Marko Marulić" iz Bitole u suradnji sa bitoljskim Zavodom i muzejom.

- Ovom manifestacijom obilježavamo 8 listopada, dan kada je hrvatski Sabor donio jednoglasnu odluku o raskidanju svih veza s nekadašnjom SFRJ. Kultura je mjesto i polje gdje padaju sve barijere, gdje se ljudi zbližavaju  - istaknuo je predsjednik Hrvatskoga kulturnog centra u Bitoli dr. Branko Maretić

Na manifestaciji su nazočili predstavnici diplomatskoga zbora u Sjevernoj Makedoniji, općina, županija, gradonačelnici te predstavnici Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji iz Skoplja. U prigodnom govoru predsjednica ZHRM Nevenka Kostovska istaknula je da joj je glavni cilj jedinstvo Hrvata u Sjevernoj Makedoniji te dodala: - Malo nas je, puno radimo, i tu suradnju i to zajedništvo moramo jačati i očuvati!

Foto: Hrvatski kulturni centar u Bitoli/ustupljena fotografija

Glumci su proveli publiku kroz svjetsku i hrvatsku književnost dvjema predstavama, tako da se publika u prvome dijelu imala prilike upoznali sa slavonskim dijalektom, a u drugom se govorilo o posljednim  danima života Wolfganga Amadeusa Mozarta. Predstave je režirao Silvio Stilinović. Slavonskobrodsko Satirično omladinsko kazalište postoji od 2006 godine. Dobitnici su brojnih nagrada u Republici Hrvatskoj te u inozemstvu. Odigrali su 19 premijera i više od stotinu izvedbi. 

Foto: Hrvatski kulturni centar u Bitoli/ustupljena fotografija