(Foto: screenshot/Katarina Dorkin-Križ/Većernji list) (Foto: screenshot/Katarina Dorkin-Križ/Većernji list)

Mlade zadarske glazbenike predvodio je prof. Željko Andrić, a orkestrom je ravnao austrijski dirigent Luca Pelanda. Svojim bogatim i raznovrsnim programom sjajno uigrani austrijsko-hrvatski orkestar oduševio je bečku publiku. U službenom dijelu programa izveo je djela Sparkea, Albrechtsbergera, Schwarza, Lovlanda i Grahama, a nakon kratke stanke, u kojoj su dirigentima i voditeljima orkestara uručena priznanja, mladi glazbenici odsvirali su Straussov Radetzky marš, podignuvši razdraganu publiku na noge. Ovacije, povici "bravo" i dugotrajan pljesak u ritmu diljem svijeta poznate austrijske koračnice bili su najbolja nagrada mladim zadarskim puhačima i glazbenicima "Junior Windsa".

Ovim nastupom, koji je bio zanimljiv spoj različitosti i prijateljstva, uspješno je nastavljena suradnja dvaju orkestara i dviju glazbenih škola započeta prošle godine na inicijativu njihovih ravnateljica – Ariadne Basili Canetti i Branke Višić Karavide.

Bečki Musikverein (Foto: Pixabay)

- Poticaj za projekt u Musikvereinu došao je od potpredsjednika Festivala svjetskih orkestara WOF – prof. Wernera Hackla koji je pozvao puhački orkestar glazbene škole iz Klosterneuburga da nastupi sa svojim hrvatskim prijateljima iz zadarske glazbene škole - rekla je Katarina Dorkin-Križ, predstavnica hrvatskog veleposlanstva u Austriji, koja je Zadranima došla dati podršku.  Istaknula je kako je nastup zadarskih glazbenika, potpomognutih ravnateljicom, profesorima i svima koji brinu o njima, bio sjajna promocija kulturnog potencijala Zadra i cijele Hrvatske. 

Nakon nastupa u bečkom Musikvereinu dobro raspoloženje preneseno je u obližnji hotel "Imperial" gdje je nastavljeno druženje članova orkestara koje je upriličio austrijski domaćin i dirigent Pelanda. Koncertu u Musikvereinu u Beču prethodio je dan ranije i zajednički nastup mladih zadarskih puhača i orkestra "Junior Winds" u Klosterneuburgu, nedaleko od Beča.  

(Snježana Herek/Večernji list)