Foto: ustupljena fotografija HKD Napredak Foto: ustupljena fotografija HKD Napredak

Nakon intervjua u travanjskom broju lista talijanskog radničkog kršćanskog pokreta Traguardi Sociali, u kojem je poslao snažnu poruku riječima "La pace non e tutto, pero’ senza la pace tutto e’ ninte" ("Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa!"), bosansko-hercegovački i hrvatski književnik i intelektualac prof. dr. sc. Franjo Topić istaknut je kao jedan od mogućih laureata posebne nagrade Cardinal Crescenzio Sepe. Ona mu je i dodijeljena u Napulju, u okviru savjetovanja "Politike rada i razvtika novog Juga" koju organizira Pokret kršćanskih radnika Italije.

Foto: ustupljena fotografija HKD Napredak

Nagradu je dobio za zauzimanje za mir na Balkanu i zaštitu tamošnjih katolika od "dramatičnih etničkih i vjerskih čistki", stoji u pojašnjenju.

Foto: ustupljena fotografija HKD Napredak

Autentičnost u u djelima i izjavama

- Autentičnost u izjavama i djelima je u svakom slučaju presudila da se profesora Topića stavi na pijedestal časti u talijanskim kršćanskim radničkim krugovima, ali i uopće u talijanskom svijetu. No, njegova najveća vrijednost jesu stotine mladih ljudi na koje je prenosio potrebu gradnje mira među ljudima predavajući ekleziologiju i kolegije o Islamu i dijalogu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, ali i dugogodišnji rad na humanitarnom i kulturnom polju kroz rad HKD Napredak, na čijem čelu je bio predsjednik gotovo punih 30 godina – o Topiću piše Anto Pranjkić.

Uz Topića, nagradu su ove godine dobili urednik TV RAI Gennaro Sangiuliano, glumac Benedetto Casillo te predsjednik napuljske banke BCC Amedeo Manzo.