Foto: snimka zaslona/HRT Foto: snimka zaslona/HRT

Berislav Jurič, možda manje poznat široj javnosti, u četiri je desetljeća svojega života ostavio trag kao novinar, kolumnist i urednik više internetskih portala, ali i pišući prozu i poeziju. Prije sedam godina njegovu zbirku pripovijetki "Naspavani psi laju", Književna zaklada "Fra Grgo Martić" iz Kreševa, proglasila je najboljim proznim prvijencem. No, poezija je Juriču ipak na prvome mjestu.

- Ovo je nekakav okvir na dio mog života u smislu da je poezija čitavo vrijeme mene pratila, da sam je ozbiljnije počeo pisati, ali se u međuvremenu dogodilo novinarstvo i kratke priče i dugi izleti u nekakav iskaz, ali poezija mi se uvijek tu motala oko nogu i nikako nije dospoijevala među korice - ističe pjesnik među novinarima. 

Foto: snimka zaslona/HRT

Juričeve pjesme sad su ipak stigle među korice zbirke "Golotinja" koju je zaklada iz Kreševa ove godine proglasila najboljom knjigom poezije. - Mene je ta zbirka oduševila. On ima jedan tako racionalan izraz i na tako lijep način ima neobičnu metaforu. Ja sam napravio jedan mali eksperiment po uzoru na Danila Kiša, koji kako je on radio, znači izvlačenjem jednog stiha iz pjesme i gledam ga samog za sebe... - kaže književnik i scenarist Josip Mlakić.

- Jurič je jedan od tih pjesnika koji nije zanemario jezik i iz tog razloga je meni važan, ta svoja zapažanje, te svoje pjesme on je lijepo uokvirio. Pjesme imaju određeni ritam - dodaje književnik Almin Kaplan.

Berislav Jurič za ciklus pjesama nagrađivan je i na pjesničkoj manifestaciji "Šimićevi susreti" u Drinovcima. Prošle godine nagrađen je za najuspješniju istaživačku priču o tokovima javnog novca. I to je Bero, potvrda Šimićevog stiha "pjesnici su čuđenje u svijetu".

(Miljenko Karačić)