Ilustracija. (Foto: Pixabay) Ilustracija. (Foto: Pixabay)

Knjiga ''Među mnoštvom lica lica – o pjesništvu vojvođanskih Hrvata u XX. stoljeću'' djelo je koje sadrži 630 stranica, a prema riječima autora knjiga je pokušaj da se na jednome mjestu objedini antologija i repetitorij, odnosno sažeti pregled, hrvatskoga pjesništva u prošlome stoljeću.

Tijekom izrade knjige, kako dodaje, računao je s razlikama u stanovitoj mjeri povezujući generacijsku (ne)pripadnost i prostornu razvedenost, poetičku raznovrsnost i nesvodive pjesničke strategije zastupljenih pjesnika i njihovih djela i opusa. 

- Brojni su razlozi radi kojih smo danas suočeni s izazovom ponovnog čitanja cjelokupnog pjesničkog naslijeđa hrvatskih pjesnika u Bačkoj i Srijemu. U potrazi za osnovnim osobinama njihovog pjesničkog jezika želimo tražiti one naznake koje su, može biti, ostale nedovoljno prepoznate, a koje bi nam mogle pomoći u odmjerenijem vlastitom određivanju prema vremenu u kojem jesmo i prema budućnosti – kazao je autor knjige Milovan Miković.

Recenzentice knjige su profesorice književnosti Klara Dulić-Ševčić i Nevena Mlinko. Klara Dulić-Ševčić navodi kako Mikovićeva knjiga daje uvid u najznačajnija mjesta mnogih pjesničkih opusa, osobito naglašavajući one pjesničke postupke ili teme koje su napravile korak dalje od ostalih.

Uz ocjenu kako ovo djelo predstavlja krunu Mikovićeva esejističkog i studijskog rada, recenzentica Nevena Mlinko navodi kako su u odnosu na ranije slične izbore, ovim dopisana i osvijetljena nova imena.

- Neizostavno drugačije s vremenskim počinkom, umjetnički i kritizerski su trezvenije sagledani i okarakterizirani poetski dohvati čime se nudi novo i suptilnije razumijevanje te odaje počast razuđenom poetskom bitisanju i dosezima hrvatskih pjesnika u Vojvodini – istaknula je Mlinko.

Knjiga Među mnoštvom lica – o pjesništvu vojvođanskih Hrvata u XX. stoljeću može se kupiti u subotičkoj knjižari Danilo Kiš, po cijeni od 750 dinara.