(Foto: screenshot/Fenix-magazin) (Foto: screenshot/Fenix-magazin)

U pratnji hrvatskih gospodarstvenika hrvatska predsjednica je posjet Berlinu započela gostovanjem na godišnjem prijemu njemačke Savezne udruge malih i srednjih poduzetnika. Pozvala je njemačke poduzetnike na pojačano ulaganje u hrvatsko gospodarstvo.

- Gospodarska suradnja s Njemačkom je od velike važnosti za Hrvatsku: Njemačka je najveći trgovinski partner Hrvatske i četvrti po redu ulagač u Hrvatsku - rekla je Predsjednica, ukazujući na porast hrvatskog izvoza u Njemačku nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

(Foto: screenshot/Fenix-magazin.de)

Kolinda Grabar Kitarović je istaknula kako se najvažniji planovi Hrvatske odnose na ulazak u zonu eura i u šengensku zonu kao i ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

- Gospodarski odnosi Njemačke i Hrvatske su dobri, no postoji mnogo prostora za njihovo poboljšanje. To se posebice odnosi na hrvatski izvoz na njemačko tržište - rekla je hrvatska predsjednica otvarajući Njemačko-hrvatski gospodarski forum u organizaciji njemačke Udruge manjih i srednjih poduzetnika te Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Osim povećanja izvoza, Grabar-Kitarović je istaknula i mogućnost povećanja izravnih njemačkih investicija za što, kako je rekla, Hrvatska u posljednje vrijeme pojačano stvara uvjete.

- Samo u ovoj godini mi ćemo ukinuti ili pojednostaviti nekoliko stotina administrativnih procedura i obveza što će poduzetnicima uštedjeti mnogo novca i omogućiti bolje poslovanje - rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica boravak u Berlinu nastavila je susretom s parlamentarnom grupom Sjeverni Jadran i predsjednikom Bundestaga Wolfgangom Schaeubleom.

Posjet Berlinu Pedsjednica je završila domjenkom koji je u zgradi Veleposlanstva RH u Berlinu priredio hrvatski veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman. Prisustvovali su mu predstavnici hrvatske zajednice i gospodarstvenici iz Njemačke.

(Foto: screenshot/Fenix-magazin.de)