(Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ snimka zaslona) (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ snimka zaslona)

Ilija Krištić vratio se u Doboj, točnije u naselje Makljenovac, 2003. godine. U izbjeglištvu je proveo deset dugih godina. Tijekom rata njegova je kuća potpuno uništena. Zemljište i šuma bili su minirani. Obnovom je kuća stavljena pod krov, no šteta je bila znatno veća.

Puno puta, kaže Krištić, popisivalo se sve i svašta, od stočnog fonda preko obnove voćnjaka do mehanizacije.

(Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ snimka zaslona)

- Očekujem ako nešto bude dobro bi došlo, po dosadašnjim obećanjima nisam baš optimističan. Dosta mi je obećanja, od kada sam se vratio, nisam ništa dobio. Samo polovično obnovu kuće iz Republike Hrvatske – rekao je Ilija Krištić iz Doboja.

Zahtjev za odštetu zatražio je i Ivan Krajina. Ušteđevinu od dugogodišnjeg rada u Švicarskoj, prije rata, uložio je u kuću od 220 četvornih metara, također u Makljenovcu. Nakon rata, ovdje ga ništa nije dočekalo.

- Za vrijeme rata kuća je porušena 70%, onda sam ju potpuno srušio i dobio sam donaciju za 50 kvadrata. To je bila donacija grada Doboja, mislio sam ključ u ruke, ali nije bilo dosta sredstava – kazao je Ivan Krajina iz Doboja.

Ivan Krajina. (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ snimka zaslona)

Ni toliko godina nakon rata, još nema podataka o tome što su radili pojedinci, što je obnovljeno donacijama, a što općinskim ili državnim novcem. Zbog toga je inicijativa stvaranja baze podataka vrijedan pokušaj da se to napokon sazna, a oštećeni dobiju pravednu naknadu. Od početka podnošenja prijava do sada na području Doboja javilo se oko 150 osoba.

- Situacija za Hrvate u Doboju je loša. Obnova je vrlo malo. Ako uzmete podatak da je ovdje bilo oko 7900 stanovnika u okolnim selima, sada ih je 1000, od tog broja obnovljeno je 338 kuća do 2017. godine. To je zaista malo – zaključila je Tanja Zovko, službenica Republičkog sekretarijata za raseljene osobe i migracije i predstavnica Hrvata Grada Doboja.

Tanja Zovko. (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ snimka zaslona)

Uz obnovu kuća, važan preduvjet je i obnova infrastrukture. Na tome se, kažu u Doboju, sustavno radi.

- Uredili smo prošle godine u Komarici 1,8 km puteva, plan nam je nastaviti tu rekonstrukciju. Uz to radimo u Prisadama Vodovod, u Foči, Johovu, Komarici. Želja mi je da se obnovi sve i jedna kuća u gradu Doboju. Nije važno je li ona hrvatska ili bošnjačka, nego je li nesretno stradala tijekom devedesetih godina – istaknuo je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Sve je to dio slagalice zvane povratak Hrvata na područja s kojih su iseljeni, a koja se, prema mišljenju mnogih, već predugo slaže. Zahtjev za naknadu štete moguće je podnijeti do kraja godine u općinskim službama entiteta. Popis će biti proslijeđen državi BiH te Europskom parlamentu i međunarodnim donatorima, što bi trebao biti temelj za buduću procjenu štete počinjene u ratu i pronalaženje načina i sredstava za nadoknadu.