Screenshot naslovnica knjige Screenshot naslovnica knjige

Objavljen je cjeloviti prikaz povijesti pomorstva Crne Gore naslovljen "Historija pomorstva Crne Gore u kontekstu jadranskog, mediteranskog i svjetskog pomorstva" autora Antuna Sbutege, sveučilišnog profesora i admirala Bokeljske mornarice.

Ova knjiga predstavlja najznačajniji znanstveni prilog izučavanju i populariziranju bogate pomorske prošlosti Crne Gore, istaknuto je na promociji.  

Sbutega se upustio u vrlo opsežno i složeno istraživanje obilja podataka za čije je uspješno uspješno rješavanje bila sposobna "osoba samo iskonski vezana s morem kroz dugu obiteljsku i zavičajnu tradiciju, ali istovremeno i osoba naoružana eruditskim i enciklopedijskim poznavanjem više znanstvenih područja", čulo se na predstavljanju. 

Životno djelo 

- Ne znam koliko sam je pisao, nije bilo kratko, reći ću vam da bibliografija ima 750 jedinica i oko 1140 fusnota... Ova knjiga plod je čitavog mog života, od kada sam u najranijem djetinstvu ušao u svijet pomorstva, okružen pomorcima, povjesničarima, dokumentima, tehničkim djelima i predmetima koji svjedoče pomorsku povijest - kazao je Sbutega.  

Screenshot naslovnica knjige

Knjigu je posvetio, ističe, mnogobrojnoj obitelji koja je četiri stoljeća neraskidivo vezana uz pomorstvo i maritimnu baštinu Bokeljana.

Veleposlanik u Vatikanu 

Prof. dr. sc. Antun Sbutega potomak je stare hrvatske bokeljske obitelji Sbutega koja na tom području živi više stotina godina. Cijenjeni je sveučilišni profesor, bivši diplomat koji je cijelo jedno desetljeće proveo kao veleposlanik Crne Gore u Vatikanu. Svoju admiralsku titulu zaslužio je 2006. godine.

Autor je više knjiga, a u kolovozu 2018. predstavio je knjigu pjesama svog brata, don Branka Sbutege, "Križni put i druge pjesme", do tada neobjavljene i koje je on priredio za objavu u nakladništvu KotorArta – Don Brankovih dana muzike.