(Foto: screenshot/ hip.ba) (Foto: screenshot/ hip.ba)

Kako bi u ime hrvatske znanosti zahvalili profesoru Luki Budaku, direktoru Croatian Studies Centra na dugogodišnjem radu i promociji hrvatskoga jezika diljem svijeta, hrvatski znanstvenici sa gotovo svih hrvatskih Sveučilišta i značajnijih Instituta posjetili su Sydney.

Jedna od znanstvenica koja je su Australiji predstavljala svoje Zadrasko sveučilište je prof. dr. sc. Vanda Babić koja je ondje održala predavanje naziva ''Pregled hrvatske kulture Boke'' te je govorila o važnosti održavanja kolegija Hrvatska kulturna i književna baština Boke kotorske na zadarskoj Kroatistici.

Profesorica Babić u Australiji je predstavljala i HKD Napredak Zadar čija je dugogodišnja predsjednica. Zahvaljujući njenome predavanju tako se po prvi puta na Sveučilištu Macquarie govorilo o hrvatskom kulturnom kodu Boke.

- Konferencija je okupila znanstvenike iz Australije, ali i iz cijelog svijeta kao i iz svih sveučilišnih centara u Hrvatskoj tako da je to bila prilika pokazati im hrvatski biser, Boku u svojoj posebnosti, ali i Crnu Goru na svom putu prema Europskoj uniji. Prvi puta se  dokumentirano i jasno govorilo o položaju Hrvata u Boki kotorskoj za vrijeme Domovinskog rata što je malo poznato, ali važno. Naša hrvatska zajednica u Australiji me je oduševila i sretna sam što sam imala priliku upoznati ih osobno i predstaviti im Boku kao vrijedan mozaik hrvatske kulture u Crnoj Gori – ispričala je Babić.

(Foto: screenshot/ hip.ba)

U fokusu kolegija, kojega predaje profesorica Babić, su promocija hrvatskog kulturnog koda Boke, crnogorsko-hrvatska kulturološka preplitanja i suvremeno stanje i situacija u pogledu kulturološke slike prostora.

- Jako važnim držim prenošenje priče o Boki kotorskoj, zaljevu svetaca i hrvatske kulture. Samo na taj način naša kultura neće ostati nijema unutar kamenih palaca, marijanskih svetišta, uskih ulica i knjižnica. Iako, ma koliko se trudili nitko nikome ne može oduzeti identitet otisnut u zemlji praotaca, a važnije od svih svojih knjiga smatram održavanje kolegija i promicanje znanja mladim ljudima. Vrhunac doživljaja smatram putovanje u Boku gdje nakon odslušanih predavanja održanih seminara studenti imaju priliku doživjeti sve ono o čemu su učili iz knjiga. Na tom putu osim Boke kotorske je obvezatno Cetinje, crnogorska prijestolnica i u tom suzvučju kultura svi se vraćamo doma obogaćeni spoznajom vlastitosti, ali i boljim poznavanjem onog drugog i drugačijeg, prijateljskog i bliskog u čuvanju kultura o kojima skrbe dvije države – dodala je profesorica.

Znanstvenica Vesna Babić u Australiji se susrela i s Hrvatima iz Boke.

- Nema nas puno, ali u Sydneyu više od 57 godina živi Marko Franović, jedan od najvećih dobrotvora i domoljuba koji je na razne načine pomagao Hrvatsku kada je najviše trebalo, a to čini danas prema osobnoj procjeni. Susret s njim mi je značio puno. Prvo, jezik kojim on govori danas se malo i rijetko može čut na ulicama Boke. Njime je govorila moja baka, a on ga je zadržao i svaka njegova riječ me je vratila u djetinjstvo i oživjela moje stare i drage. Drugo taj čovjek zrcali sve ono što Hrvat Boke jest. Skromnost, radišnost, tvrdoglavost. I ranjivost. Skrivena, ali sveprisutna. Dobrota u je u svakom pokretu. A, iako je prešao sedamdeset i petu, žvelat je, znači okretan i brz i svaki dan disciplinirano djelatan. Njemu sam posvetila večer Hrvata Boke jer nas je sve zadužio i to onda kada su mnogi bježali glavom bez obzira ili naprosto živjeli daleko od užasa rata iz kojeg smo izašli kao pobjednici i satkali ovu našu Hrvatsku – zaključila je.

(Izvor: hip.ba)