(Foto: HAZUD/ snimka zaslona) (Foto: HAZUD/ snimka zaslona)

''Narodna Hrvatska Zajednica'' u sjedinjenim državama sjeverne Amerike

Hrvatski se je narod počeo seliti u Ameriku iz Dalmacije i Primorja pred 80 godina, da si u tugjem svijetu nagje sreću, kad je nije mogao naći u svojoj domovini, a pred 20 godina počeo je narod jatimice hrliti iz Banovine u zemlju bogatstva i slobode. Što je narod nagnalo i što ha još i danas nagoni da ostavlja svoj zavičaj, svoju rogjenu grudu, ne treba mnogo istraživati, kad svatko znade, da nitko iz obijesti ne ostavlja svoje ognjište, svoj dom, svoje roditelje, svoju ženu, milu dječicu i prijatelje.

Uselivši se naš narod u Ameriku uvidio je istom, u kakovu je bijedu zapao. l drugi su se narodi još prije ovamo uselili, organizirali se, posagradili sebi crkve i škole; ali naš svijet doseljuje bez škole, neudružen i s malom naobrazbom, te se samo ima zahvaliti Bogu, da naš narod ima ono, što mu nitko osim Boga ne može oteti,. a to je od naravi zdrav i bistar razum.

Poput drugih naroda i Hrvati su počeli boljim putem koračati. S početka je bilo odveć teško. Što je jedan započimao, drugi je rušio, jer nas svuda prati naš stari neprijatelj, nesloga. Hrvata ona svuda prati kao sjena, pa ga je i u ovu slobodnu zemlju dopratila. Nu kao što se je uvijek našlo darovitih Hrvata, koji su znali svoj narod rukovoditi, tako ih se nagje i u Americi one po radni narod te ke g 1894. jerbo su ovo nice. ugljenokopi i druge radnje bile obustavljene, a narod ovamo doselio bez novaca, k tomu ioš neudružen i izvrgnut svakoj bijedi. Istom se neki počeli organizirati u mala društva, dok se napokon ne sastadoše izaslanici svih ovih društava na 2. rujna 1894. u Allegheny, Pa, u dvorani ''Majak'' 116 S. Canal Str. na vijećanje. To ti je bio prvi Hrvatski sabor u Americi, koji je doprinio, da su se braća Hrvati u Americi udružila. ''Zajednicu'' u početku nazvaše ''Hrvatska Zajednica u Sjedinjenim Državama i Canadi''.

Nacrt pravila ''Zajednice'' bijaše kratak. Glavna joj je svrha bila, koja joj je i danas, naime: megjusobno potpomaganje u bolesti i potpora po smrti, pod geslom: ''Svi za jednoga, jedan za sve''. Ovim činom pokazaše Hrvati u Americi, da ni oni ne zaostaju za drugim narodnostima. Sad istom počeše se Hrvati kupit u jedno kolo; društva, koja su prije opstojala, sjediniše se, gdje nijesu opstojala, rodoljubi uložiše sve sile. da se ustroje i pripoje ''Narodnoj Hrvatskoj Zajednici''. Sad se je istom pokazala ona zlatna: ''Slogom rastu male stvari…''. Slogi Hrvata svak se je obradovao, koji ima srca za svoj narod. Koii se je milo ovaj glas o slogi Hrvata u Americi dojmio u Hrvatskoj, neka govore ove tri čestitke naših neumrlih narodnih velikana.

Hrvati su u Americi započinjali i druga kojekakova poduzeća, ali nije se nigdje uspjeh pokazao kao što je uspjeh ''Narodne Hrvatske Zajednice''. Dakako, da bi i ova organizacija mogla mnogo bolje napredovati, kad bi svaki pojedinac bolje znao cijeniti udruženje, koje nam ie svima potrebito, a bez koga radništvo nikada ne će doći do blagostanja.

Cijeli tekst o životu Hrvata u SAD-u početkom 19. stoljeća možete pročitati na poveznici

(Izvor: HKD Napredak)