Foto: Ured predsjednice Foto: Ured predsjednice

Povelje Republike Hrvatske za domoljublje, dugogodišnji volonterski rad na očuvanju hrvatske kulture, jezika, običaja te za promociju i ugled Republike Hrvatske i njezine suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uručila je Hrvatskoj kulturnoj zajednici Mainza, Hrvatskoj kulturnoj zajednici Wiesbaden, Hrvatskom europskom kulturnom društvu Frankfurt, Njemačko-hrvatskom društvu Mainz, Udruzi Livanjska zajednica Frankfurt, Hrvatskoj kulturnoj zajednici Mannheima, Hrvatskoj zajednici Hercegovina Stuttgart, FC Posavina Frankfurt, FC Croatia Frankfurt i Zavičajnoj udruzi sv. Ivan Ričice,  donosi se u priopćenju njezina Ureda. 

- Vaše su udruge čuvari domoljublja, mjesto susreta s ljudima koji su dijelili slične sudbine i u kojima se čuva hrvatski duh kroz generacije - kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Ujedno je zahvalila hrvatskim iseljenicima što i danas njeguju i osnažuju gospodarske i kulturne veze njemačkog i hrvatskog naroda, navodi se u priopćenju. 

Za zasluge u izgradnji suverene hrvatske države promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske, te njezinih odnosa s drugim državama predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanje Red Ante Starčevića mr. sc. Michaelu Haußneru, a gospodina Karla Müllera odlikovala je Redom Ante Starčevića za osobite zasluge i doprinose u uspostavljanju, održavanju i promicanju samostalne, neovisne i suverene Republike Hrvatske kao i njezinog međunarodnog položaja i ugleda.

Dodjelom ovih priznanja na simboličan način željela je zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem je osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan Domovine, ističe se u priopćenju.

Uz predsjednicu, u Njemačkoj je bio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman (Foto: Ured predsjednice)

Predsjednica je radni posjet nastavila susretom s njemačkim i hrvatskim gospodarstvenicima, čime je zaključila "Dan hrvatskoga gospodarstva" u Mainzu.

Foto: Ured predsjednice