(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Broj prvašića za 14 je veći nego prošle godine priopćili su u Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) i istaknuli kako je to rezultat kampanje za upis koja je tijekom proljeća vođena u mjestima gdje živi hrvatska manjina. Dio akcije ohrabrivanja pripadnika ove zajednice za očuvanje nastave na materinskom jeziku bio je i skup u sjedištu HNV-a kada su roditeljima prvašića uručeni udžbenici i vaučeri za kupnju školskoga pribora.  

'Za djecu hrvatskih odjela u osnovnim školama osigurani su udžbenici, no problem ostaje školska literatura za učenike srednjih škola. - Njih smo nabavljali putem donacija iz Hrvatske - izjavila je članica Izvršnoga odbora HNV-a Margareta Uršal

U sustavu obrazovanja na hrvatskom jeziku nalaze se dva vrtića u Subotici, četiri osnovne škole u istome gradu i jedna u Bačkome Monoštoru pokraj Sombora, tri subotičke srednje škole – Gimnazija, Politehnička i Medicinska, a od ove godine i Lektorat za hrvatski jezik pri Filozofskom fakultetu u Novome Sadu. Izvan Subotice, u zapadnom Podunavlju i Srijemu još oko 400 učenika prati predmet 'Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture'. 

Vodstvo hrvatske zajednice drži da bi veliki iskorak bio otvorenje Hrvatskog školskog centra u Subotici, ali ta inicijativa nailazi na brojne poteškoće premda je prostor – dar Katoličke crkve, osiguran. Redovita nastava na hrvatskom jeziku u Vojvodini, u subotičkim školama, održava se od 2002. godine.

Početak nastave u Vojvodini

Početak nastave u Vojvodini

4:42