(Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot) (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot)

Ratni vihor početkom 90-ih raselio je tisuće Hrvata iz središnje Bosne. Iako su se nakon umirovljenja u Njemačkoj, roditelji Novice Markića stalno nastanili u Majuru kod Farkaševca, obitelj je još vezana za Velike Trnovce kod Kraljeve Sutjeske. Čim se sastanu, počinju navirati sjećanja na obiteljske priče o tome kako su ih i zašto od davnina zvali duvnjaci.

- Baka Mara je nakon poslova koje je odradila, čim bi sjela, uvijek je pričala kako ima želju otići u Crvenice, izljubiti ploče ispred stare kuće i da umre na starom ognjištu. Ona se udala iz Crvenica u Omolje za Antu našeg pretka koji je s njom i s malim Križanom došao s Duvanjskoga polja u Srednju Bosnu u naš kraj Kraljevu Sutjesku – ispričao je Novica Markić.

Novica Markić. (Foto: Pogled preko granice - Hrvati u BiH/ screenshot)

Ime sela Crvenice, koje se predajom u rodu Markića iz Velikih Trnovaca prenosila naraštajima, Novici je bio prvi trag kojim je 2013. krenuo u potragu za svojim korijenima u duvanjskome kraju. Prvi pisani trag našao je u arhivu Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci koji ga je 2017. odveo u selo Omolje.

- Božu sam sreo ispred njegove kuće i oni su se iznenadili, malo je bilo drhtanja, nervoza se osjećala, ali i neka povezanost se osjećala tu jer likom je ličio na naše starije Markiće – dodao je Novica.

- Priko mojih susjeda saznao je gdje nam je kuća, sjeli smo razgovarali smo, njega je zanimalo od kuda su njegovi korijeni, prijeklo njegovo, rekao mi je neke podatke, a ja sam kod naših fratara pronašao sve, njegovo porijeklo Ante koji se oženio u Omolju – kazao je Božo Markić iz Omolja.

(Foto: Pogled preko granice - Hrvati u BiH/ screenshot).

Taj neobičan i slučajan susret zbližio je dvije obitelji.

-Od prvog susreta mi smo jako često u kontaktu, bar jednom tjedno ili telefonom ili preko društvenih mreža – rekla je Kristina Papić Markić

Iako su se iz duvanjskoga kraja ljudi neprestance iseljavali, uvijek mu se rado vraćaju.

- To me raduje da mlade obitelji žele istražiti svoje podrijetlo, učine sve, ulože trud da pronađu odakle su njihovi preci došli – ispričao je fra Vinko Kurevija.

Fra Vinko Kurevija, župnik župe Omolje. (Foto: Pogled preko granice - Hrvati u BiH/ screenshot).

- Meni to puno znači, imam jedno dijete i jako mi znači da moje dijete zna odakle su mu korijeni s mamine strane – zaključila je Kristina Markić Papić.

Markići će imati prigodu bolje se upoznati jer Novica i Kristina planiraju ove godine organizirati veliko druženje svih članova velike obitelji.