Ministar graditeljstva Predrag Štromar. (Foto: Patrik Macek/Pixsell) Ministar graditeljstva Predrag Štromar. (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Na poslovnoj večeri uz potpredsjednika Štromara bili su i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja te generalni konzuli Republike Hrvatske iz Düsseldorfa, Frankfurta i Stuttgarta dr. Ivan Bulić, Vedran Konjevod i Ivan Sablić.

Večera u Düsseldorfu predviđena je za upoznavanje i druženje, ali i kao prilika za razgovor o temema koje će danas biti na dnevnome redu godišnjeg sastanka hrvatskih gospodarstvenika Njemačke. Neke od glavnih tema bile su zaustavljanje ieljavanja iz Hrvatske i odljev hrvatskih radnika u strane tvrtke te podizanje konkurentnosti Hrvatske kao članice Europske unije.

Domaćin večeri Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja INGA-DET, u kratkom pozdravnom govoru istaknuo je kako tvrtke sa izaslanim radnicima ne izvlače radnike iz Hrvatske, nego povećanim prihodom koji stječu tvrtkama na privremenom radu u inozemstvu, zapravo u Hrvatskoj zadržavaju te radnike. Andročec je pritom pozvao Vladu RH na postizanje konsenzusa po pitanju stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja i poboljšanja statusa inozemnih tvrtki.

Pozdravljajući sve okupljene, ministar Predrag Štromar istaknuo je kako hrvatske tvrke koje posluju u inozemstvu zaslužuju punu podršku Vlade i njegova ministarstva te kako će zajedno pokušati naći odgovor na pitanje problema izaslanih radnika.

O navedenim temama i drugim aktualnim problemima s kojima se suočavaju hrvatski gospodarstvenici u Njemačkoj razgovarat će se danas na godišnjem skupu predstavnika hrvatskih tvrtki koje posluju u inozemstvu, u Düsseldorfu.