Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Temeljem provedenog 2. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2020. godinu, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2020. godinu.

Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoći ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske na 2. Javni poziv zaprimio je 457 prijava u kategorijama: neprofitne organizacije, fizičke osobe te ugroženi pojedinci.

Dodijeljeno je 950 tisuća kuna za 81 projekt od interesa za Hrvate izvan Hrvatske, izabrao ih je između 457 prijavljenih na poziv koji je Ured raspisao u listopadu prošle godine, nakon što je na prvom, u lipnju, Hrvatima izvan Hrvatske, odnosno za projekte njihovih 153 neprofitnih organizacija dodijelio 2,5 milijuna kuna.

Javnim pozivom bilo je predviđeno da se po projektu može dobiti od pet tisuća do 80 tisuća kuna, prvi iznos dobila su dva projekta: web registar svih hrvatskih groblja širom svijeta i nabava informatičke opreme Udruge za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša Ivanjska, Potkozarje u BiH.

Najveći iznos, 28 tisuća kuna, odobren je projektu Prve jaslice na hrvatskom jeziku u Srbiji Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, a najviše mogućih 80 tisuća kuna nije dobio ni jedan projekt. 

Po 24 tisuće kuna dobila su četiri projekta: Preminuli u hrvatskoj dijaspori Ivana Rila iz Požege, SIDRO - novi izazovi (pri podršci Strancima u Integraciji u hrvatsko DRuštvO) Isusovačke službe za izbjeglice iz Zagreba, Izgradnja klupskih prostorija za Hrvate u Singenu i Županiji Konstanz u Njemačkoj te projekt uzgoja i sadnje mrkve prijavitelja Dalibora Buljana iz Tomislavgrada u BiH.

Po 10 tisuća kuna dobilo je nekoliko projekata, među njima onaj Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ iz Zagreba za 5. međunarodni kongres ruralnog turizma te projekt Hrvatska u srcu udruge Ponos domovine iz Zagreba.

Među 81 odobrenim projektom je i 13 jednokratnih novčanih potpora za socijalno ugrožene i siromašne pojedince pripadnike hrvatskog naroda. Te potpore iznose od 3.000 do 8.000 kuna, a dobili su ih siromašni Hrvati iz BiH, Srbije, Venezuele i Argentine.

Prema javnom pozivu Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, projekte su mogli prijaviti pojedinci i neprofitne organizacije u Hrvatskoj i izvan nje (udruge, zaklade, vjerske zajednice itd.) te socijalno ugroženi pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske.

Na dva poziva prijavljeno je 1042 projekta, a odabrano njih 234.