Ilustracija ( Foto: Igor Kralj/Pixsell) Ilustracija ( Foto: Igor Kralj/Pixsell)

Glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje Boris Pupić pojasnio je da Bosna i Hercegovina nema potpisan sporazum o zapošljavanju s Hrvatskom i da Agencija ne posreduje u zapošljavanju bosanskohercegovačkih radnika u toj zemlji.

 - Redovito dobivamo zahtjeve od poslodavaca iz Hrvatske, ali bez sporazuma ne možemo raditi na posredovanju - rekao je Pupić.

Podsjetio je da su ARZ i Hrvatski zavod za zapošljavanje 2013. dogovorili sporazum o sezonskom zapošljavanju i Vijeće ministara BiH je iste godine Agenciji dalo suglasnost za potpisivanje tog sporazuma, ali je Vlada Hrvatske zaustavila daljnju realizaciju zbog otpora tamošnjih sindikata.

 - Dok taj sporazum ne bude potpisan ARZ nema mogućnost posredovati u zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj - istaknuo je Pupić, navodeći kako službenih podataka o broju bosanskohercegovačkih radnika u Hrvatskoj nema, ali da u posljednjih desetak godina neslužbene procjene hrvatskih sindikata govore o nekih 30.000 radnika koji u turističkoj sezoni rade ilegalno u RH.

Pupić je naglasio da je Hrvatska u posljednje tri godina značajno povećala broj kvota za radne dozvole za strance, ali da im očito i dalje fali radnika - posebno u turističkoj sezoni.

(Izvor: večernji.ba)