Melbourne (Foto: Damir Posavac/Glas Hrvatske) Melbourne (Foto: Damir Posavac/Glas Hrvatske)

Melbourne je prije tri mjeseca bio zahvaćen drugim valom korone kad je dnevno brojka prelazila i 700 zaraženih građana. Ovih dana broj pozitivno testiranih pao je na jednoznamkaste brojeve te je očekivano ukidanje strogih zabrana kretanja do maksimalnih 5 kilometara od mjesta prebivališta, sada povećano na 25 kilometara, a ponovno druženje s rodbinom i prijateljima svedeno na dvije obitelji do deset osoba na vanjskom prostoru.

U narednih dva tjedna otvorit će se samo neke uslužne djelatnosti, a u škole će krenuti i razredi od sedmog do dvanaestog.

Potpuniji prekid nepopularnih mjera s kojima se ne slaže 41% građana odgođen je za sljedećih 14 dana, a granice saveznih država Australije još su uvijek zatvorene što znatno otežava sve komunikacije, a posebice rodbinske i obiteljske veze jer su putovanja moguća samo uz posebna odobrenja.

Savezni premijer Scott Morisson nastoji povezati države kontinenta koje nikad u povijesti nisu pokazale toliko različite stavove kao u ograničenjima u vrijeme korona virusa.

Statistike o broju novih mentalih oboljenja pokazuju znatni porast, a gospodarska propast malih poduzeća i djelatanika mjeri se brojkama kao nikad do sada.

Još uvijek se ne nazire mogućnost prekomorskih putovanja osim međusobnih odobrenih letova između Novog Zelanda i Australije.