Foto: snimka zaslona/logo Foto: snimka zaslona/logo

Prvi hrvatski digitalni popis u Argentini održava se online do 28. prosinca.

Sazvale su ga predstavnice Argentine u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini, neovisan je i samostalan projekt cijele hrvatske zajednice u Argentini. Nedavno je predstavljeno prvo djelomično izvješće popisa.

Kao što pokazuje prvo djelomično izvješće, najveći je migracijski val onaj koji se dogodio između 1919. i 1945. godine, s oko 50 posto useljenih Hrvata, a slijedi onaj koji se dogodio prije 1918. godine, s gotovo 30 posto. To odgovara činjenici da su preci koji su stigli u Argentinu pradjedovi popisanih. Nakon Drugog svjetskog rata stigli su roditelji ili djedovi popisanih (oko 20 posto) a to su oni koji su u manjoj ili većoj mjeri sačuvali jezik. Samo 7 posto kaže da dobro govore hrvatski, dok 65 posto kaže da ga uopće ne razumije. 

Hrvati su dali svoj doprinos u svim područjima argentinskoga života: bili su klesari koji su sagradili luk Córdoba i La Cañada, graditelji mostova u Tucumánu, Salti i Jujuyu, izumitelji poput Juana Vuceticha (otkrivača sustava za identifikaciju otiska prsta), braće Mihanovich (osnivači argentinske trgovačke flote), šumarski inženjeri, sveučilišni profesori, tisuće anonimnih poljoprivrednika na jugu Santa Fea, vinogradari u Mendozi i San Juanu, poljoprivredni proizvođači u Chacu, uzgajivači ovaca u Patagoniji itd.

Danas Argentina ima važnu hrvatsku zajednicu s poznatim ljudima, poput pjevačice i glumice Sandre Mihanovich, bivšeg tenisača i trenera Daniela Oršanića, neurologa i neuro znanstvenika dr. Facunda Manesa, odbojkašice i članice argentinske reprezentacije Yamile Nizetich, slavnih nogometaša Daniela Cvitanicha, Daniela Bilosa i mladog Matka Miljevića, bivšeg kapetana odbojkaške reprezentacije Markosa Milinkovića, nogometnog trenera Juana Pabla Vojvode i ekonomista Santiaga Bulat, među ostalim čelnicima društva koji su podržali projekt. 

- Vjerujemo da je popis ključ za bolje upoznavanje hrvatske zajednice. Većina popisanih nisu bili članovi nijedne hrvatske udruge i povremeno posjećuju društvene, kulturne ili vjerske događaje. Velika većina izražava svoj interes za učenje hrvatskog jezika - ističe dr. Jelena Nadinić, članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

dr. Jelena Nadinić (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Izvještaj otkriva da 4 posto potomaka argentinskih Hrvata živi u Hrvatskoj i drugim zemljama.

- Nije važno samo znati broj i raspodjelu Hrvata i njihovih potomaka koji danas žive u Argentini, nego i onih koji su ovdje rođeni i emigrirali. Procjenjuje se da Hrvatska ima gotovo jednak broj Hrvata koji žive izvan njezina teritorija, a ovo je prvi popis koji se provodi kako bismo imali pouzdan broj koji u isto vrijeme omogućuje stvaranje društvenih, kulturnih i ekonomskih mreža među svima nama, a posebno onih s Hrvatskom - kaže dr. Iva Vidić, također članica Savjeta.

- Nakon popisa pripremit će se završno izvješće koje će se javno objaviti i usredotočiti na izražene interese kako bi se stvorila pozitivna sinergija, s jedinim ciljem očuvanja, održavanja i promicanja hrvatske kulture i identiteta u Republici Argentini te jačanja odnosa s Republikom Hrvatskom - dodaje Cristian Sprljan, glavni koordinator projekta.  

Sudjelovanje u Popisu:

Obrazac: https://forms.gle/ PZNt61st5sFyQ1YF9

censocroata@gmail.com

Kontakti:

Cristian Sprljan +5493516139589

Dr. Jelena Nadinic +5491130272671

Dr. Iva Vidic +5491158212263

Video: https://youtu.be/tAXuEkxmxQg 

Youtube kanal Hrvatski popis:

https://www.youtube.com/ channel/UCLxHqbPbrY15fU-wXr-_ JIA

IG, Facebook i Twitter @censocroata