Ilustracija (Foto: pixabay.com) Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Tim se povodom oglasio i Generalni konzulat RH iz Stuttgarta obavještavajući hrvatske državljane u Baden-Württembergu kako su posljednjih dana zaprimili informacije da su neki naši ljudi "bili žrtve pokušaja telefonske prijevare, odnosno iznuđivanja novca".

- Hrvatski državljani bili su telefonski nazivani od osoba koje su se predstavljale kao "hrvatska generalna konzulica", "službenica Generalnog konzulata u Stuttgartu", a u Frankfurtu je bio i slučaj da se osoba predstavila kao "hrvatska generalna konzulica u Amsterdamu". U svim slučajevima je bio isti obrazac postupanja: sugovornika bi upitali ima li brata ili sestru, a zatim bi mu priopćili da se taj ili ta nalaze u problemima te da im treba hitno dostaviti novac. U razgovoru bi dali upute kojim putem i komu da se prebaci novac. Na sreću, prevaranti do sada nisu imali uspjeha, jer su na vrijeme razotkrivene njihove namjere - naveli su iz GK RH u Stuttgartu.

U nastavku priopćenja Generalni konzulat Republike Hrvatske u Stuttgartu je pozvao "na oprez i obavještava sve hrvatske državljane u Baden-Wüttembergu da ne nasjedaju na telefonske prijevare".

- Djelatnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu u ozbiljnim slučajevima postupaju na drugačiji način i ne nazivaju hrvatske državljane telefonskim putem da bi od njih tražili da uplate novac za bilo koga. Za pretpostaviti je da bi u naredno vrijeme moglo biti još ovakvih pokušaja, pogotovo jer je blagdansko vrijeme i prevaranti ciljaju na osjećaje žrtava stvarajući privid da se njihovi bližnji nalaze u teškoj situaciji. Stoga još jednom pozivamo sve one hrvatske državljane koji se nađu u situaciji da ih netko nazove, predstavi se kao službenik Generalnog konzulata u Stuttgartu i od njih zatraži da uplate ili donesu novac, da zapišu podatke o osobi koja ih zove, broj telefona s kojeg ih se zove te da istoga trenutka obavijeste najbližu policijsku postaju, a mogu i nas u GK RH u Stuttgartu - stoji u dopisu kojeg je potpisao generalni konzul Ivan Sablić.