Pripreme za polaganje ispita iz državne mature u prostorijama HNV-a u Subotici. (Foto: hnv.rs/ screenshot) Pripreme za polaganje ispita iz državne mature u prostorijama HNV-a u Subotici. (Foto: hnv.rs/ screenshot)

Učenici iz srednjih škola u Subotici pretežito uče iz literature pisane na srpskom jeziku. Zahvaljujući donaciji škola Zagrebačke županije školarci Politehničke stručne škole sada će imati udžbenike za matematiku i fiziku na hrvatskom jeziku.

Dar iz Hrvatske učenicima i školi uručila je dužnosnica Hrvatskog nacionalnog vijeća koje je na sebe preuzelo obvezu ispunjavanja svih uvjeta za školovanje djece hrvatske zajednice u Vojvodini.

- Iduće godine i u Republici Srbiji planira se polaganje državne mature, a dio učenika polagat će maturu u svojoj matičnoj domovini, Hrvatskoj. Zbog toga nam je terminologija od presudne važnosti, a mi je možemo usvojiti samo iz udžbenika koji su pisani na hrvatskome jeziku. U Republici Srbiji još uvijek nema prevedenih udžbenika nastavnoga plana i programa po kojemu mi radimo, a ovo je djelomično dobro rješenje – kazala je profesorica matematike Ivana Sekulić.

Podjela udžbenika- Josip Stantić

Podjela udžbenika- Josip Stantić

3:06

Hrvatskom nacionalnom vijeću koje je iz donacija osiguralo udžbenike zahvalio se i ravnatelj Politehničke škole, Iso Planić.

- Nastavni udžbenici su od prvorazrednog značaja za kvalitetu obrazovanja naših učenika jer bez dobrih priručnika nastava se ne može ni osigurati kvalitetno. I ovim putem se zahvaljujemo HNV-u na ovako velikoj lijepoj gesti – dodao je ravnatelj Planić.

Udžbenici su nabavljeni pomoću zamolbi Hrvatskog nacionalnog vijeća, u suradnji sa zagrebačkim školama koje su poklonile dio udžbenika, ali i financijski pomogli kupnju knjiga koje su nedostajale.