AP Vojvodina (Foto: Wikimedia Commons) AP Vojvodina (Foto: Wikimedia Commons)

Jedan od dvojice predstavnika DSHV-a Goran Kaurić imenovan je sredinom studenoga za zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, u sklopu dogovora o uključivanja političkih predstavnika hrvatske zajednice u izvršnu vlast i državna tijela Srbije.

- Čim uvjeti to dopuste, planiram obići sve ustanove i udruge hrvatske zajednice i na terenu se upoznati s problemima s kojima se susreću u svome radu, i dati im sugestije što treba popraviti kako bi im se olakšao rad. Nastojat ću im olakšati i pristup informacijama koje su bitne za rad udruga i institucija u području kulture i informiranja - izjavio u tim povodom Kaurić, koji je i predsjednik DSHV-a za Banat te predsjednik Zaklade "Spomen dom bana Josip Jelačića" u Petrovaradinu.

Pored njega, mjesto u pokrajinskoj administraciji, na poziciji pomoćnika tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, imenovan je inženjer poljoprivrede i bivši predsjednik Mladeži DSHV-a Mladen Petreš

Neki beogradski mediji objavili su da će i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov biti imenovan za državnoga tjednika u ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Čelnik te stranke Tomislav Žigmanov godinama je ukazivao na isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka, posebice u pitanjima koja se tiču njihova položaja. Pozivao je vodstvo Srbije da primjeni međudržavnu obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta u izvršnim i državnim tijelima, po uzoru rješenja koja postoje za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Do pomaka je došlo, primjećuju hrvatski mediji u Vojvodini, poslije najave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, na nedavnom otvorenju obnovljene rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, da će predstavnicima hrvatske manjine "izaći ususret i pokušati pronaći dobra mjesta na kojima će ovdašnji Hrvati moći pomoći daljnjem razvoju svoje domovine i boljem položaju za hrvatsku zajednicu".

(Hina)