(Foto: Franjo Pajrić/s dopuštenjem) (Foto: Franjo Pajrić/s dopuštenjem)

Ideja ovoga projekta nastala je u znak sjećanja na doseljenje Hrvata s područja Središnje Bosne u Gradišće prije gotovo pet stoljeća kamo su stigli pred otomanskim osvajanjima.

Sudionici putovanja prošli su kroz Hrvatsku Kostajnicu, Sisak, Lipovljane i Virje u Hrvatskoj, Koljnof u Mađarskoj, Bečko Novo Mjesto u Austriji, Bratislavu, Šenkvice i Mokry Haj u Slovačkoj.

- Krenuli smo s prvim "Stazama" 2013. godine, a završit ćemo 2033. Tada će se obilježiti 500 godina da su se Hrvati iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine selili u zapadnu Ugarsku, donju Austriju i Moravsku - kaže Franjo Pajrić, organizator putovanja.

S 3. putovanja Po staza naših starij 2017. (Foto: screenshot/HRT)

Sudionici su putovanje po ''stazama'' započeli u Hrvatskoj Kostajnici 5. srpnja, zatim su posjetili Sisak, biskupski dvor i sv. Kvirinu u Starome gradu. Nakon dva dana preko Lipovljana i Lonjskoga polja uputili su se do Virovitice i Đurđevca, a zatim su u Koprivnici održali zajednički nastup s domaćinima.

Pjevači i plesači su 10. srpnja bili u Koljnofu, Bečkom Novom Mjestu i Željeznom, a 12. srpnja biciklima su upoznavali okolni kraj. Bratislavu su posjetili 13. srpnja.

Posljednjega dana manifestacije, sudionici borave u gradu Mokry Haj gdje će se održati zajednički program povodom 450. obljetnice doseljenja  Hrvata iz Šenkvica u Mokry Haj.