Tonino Picula (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Tonino Picula (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za odnose EU sa Sjedinjenim Američkim Državama, u intervjuu za Dnevnik.ba govorio je o angažmanu Europske unije u BiH, geopolitičkom položaju naše zemlje, dolasku novog visokog predstavnika Christiana Schmidta i otkrio zašto je BiH potrebna europska budućnost.

Realno je očekivati, ističe Picula, kako će se, s rješavanjem sadašnjih problema Europske unije, pojačavati i intenzitet njenog djelovanja u neposrednom susjedstvu. Picula smatra da međunarodna zajednica ne može napustiti BiH, premda u posljednje vrijeme ne doprinosi osobito rješavanju suštinskih problema, ali si ne može ni dopustiti produbljivanje neizvjesnosti.

- Pretpostavljam kako su se neki predstavnici međunarodne zajednice zaista umorili od pokušaja da, bez da dubinski razumiju odnose u BiH, pokušaju biti posrednici u dogovorima koji se uvijek vraćaju na nultu točku. BiH i dalje puno više toga drži na okupu nego razdvaja - kazao je.

Christian Schmidt, navodno je, novi visoki predstavnik u BiH koji je ovih dana obavljao razgovore i s nekim bh. političarima kao kandidat za tu dužnost.

- Priprema se teren za njegov dolazak koji se često tumači kao jačanje utjecaja njemačke politike u BiH. Nakon što je prošli mjesec Njemačka istaknula tu kandidaturu, sad je na Vijeću za provedbu mira u BiH da odluči o toj kandidaturi. Ona se potom mora potvrditi i u UN-u - kazao je Picula.

Ured visokog predstavnika prolazio je, ističe Picula, tijekom proteklih 25 godina kroz različite faze, koje su ovisile o fokusu međunarodne zajednice i samoj političkoj snazi predstavnika, ali i krizama u kojima se BiH nalazila.

- Unatoč dojmu oktroiranja zakonskih rješenja u BiH, dok god ne postoji volja političkih vodstava da konstruktivno dogovore tijek reformi koje će BiH učiniti funkcionalnijom, a njene građane ravnopravnijim, Ured zadržava određeni prostor za djelovanje - smatra.

Hrvatskoj se, gotovo pa na dnevnoj bazi, imputira miješanje u unutarnja pitanja BiH i navodno patroniziranje, pa Picula podsjeća kako je Hrvatska potpisnica Daytona i ima legalnu obvezu brinuti se o implementaciji tog sporazuma.

- Nažalost, često svjedočimo kako pojedine političke strukture u BiH koriste Hrvatsku za ostvarivanje plitkih političkih efekata i skretanja pozornosti s vlastitih problema. S druge strane, Hrvatska treba u svom odnosu prema BiH zadržati pozitivan interes uz političku odmjerenost, vodeći računa da promovira ono što BiH potiče na njenom europskom putu - kazao je.

Picula se osvrnuo i na trakavicu vezanu iz izmjene Izbornog zakona BiH koju predvode Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

- Na najodgovornijim političkim akterima u BiH je da dogovore promjene koje bi bile u skladu sa smjernicama koje je dala EU, dakle da se izbori provode u skladu s relevantnim preporukama OESS-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije, uz osiguranje transparentnosti financiranja političkih stranaka - rekao je.

EU može pomoći i dati podršku, navodi, ali ključ je u dogovoru političkih lidera.

- Na rješenje problema utječe i davno donesena, ali nikad provedena presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci - ističe Picula.

Budućnost BiH, smatra Picula, uvelike ovisi o političkoj odgovornosti ključnih aktera da napokon anuliraju postojeći status quo.

- Prošlo je već punih pet godina od posljednjeg većeg iskoraka BiH prema EU. Bilo je to podnošenje kandidature za članstvo. U međuvremenu su u BiH uglavnom izostale krupnije političke, gospodarske i socijalne reforme. To je produkt programirano loših međustranačkih odnosa i ciljanog blokiranja rada institucija - istaknuo je.

Picula će se, napominje, zalagati za BiH u kojoj će svi njezini građani moći konzumirati svoja ustavom i zakonom zajamčena kolektivna i individualna prava.

- Očito je kako dosadašnja rješenja iz Daytonskog sporazuma ne omogućavaju napredak zemlje, no međunarodna zajednica neće podržati nijedno rješenje koje odstupa od načela jedinstvene Bosne i Hercegovine - zaključio je Tonino Picula.

Izvor: hms.ba