Foto: Matis.hr Foto: Matis.hr

Sastanku su, među ostalima, nazočili svećenik Gábriel Barics i djelatnica Hrvatske referature Pečuške biskupije Milica Klaić Tarađija. Pozvani su bili predsjednik HDS -a Ivan Gugan, glasnogovornik Hrvata u Mađarskom parlamentu Jozo Solga, predsjednica Odbora za vjerska pitanja HDS-a Marta Rónai, predsjednik Hrvatske samouprave Pečuha dr. sc. Stjepan Blažetin, te  predstavnici medija; glavna i odgovorna urednica Medijskog centra Croatica Branka Pavić Blažetin i urednica radijskih i televizijskih programa na hrvatskom jeziku pri MTVA -u Renata Balatinac.

Nazočni su biskupa Felföldija upoznali s položajem vjerskog života Hrvata u Pečuškoj biskupiji i na državnoj razini te s planovima. Biskupu su uručili i prigodne darove. Biskup je obećao potporu svim vjerskim sadržajima na hrvatskom jeziku koji se održavaju na području biskupije i pozvao na jačanje zajednica. Naglasio je značaj učenja materinskoga jezika kod najmlađeg naraštaja, te ukazao kako i jezik i kulturu, vjeru tek onda možemo sačuvati i prenijeti budućim naraštajima ako su oni živi i životni i ako u tom duhu gradimo zajednicu.

Pečuška biskupija (mađ. Pécsi Egyházmegye) je biskupija u Mađarskoj, sa sjedištem u Pečuhu (kod gradišćanskih Hrvata: Petocrikvi). Utemeljena je 1009., a 1135. je podređena Kalačkoj nadbiskupiji. Katedralna crkva je crkva sv. Stjepana kralja (mađ. Szent Istvan kiraly), a nalazi se u središtu grada Pečuha. Sufraganska je biskupija Kaločko-kečkemetske nadbiskupije. Pečuška biskupija se dijeli na 206 župa.

Novinarka Branka Blažetin razgovara s biskupom Lászlóm Felföldijem, svećenikom Ágostonom Józsefom Darnaijem i predsjednikom HDS-a Ivanom Guganom

Novinarka Branka Blažetin razgovara s biskupom Lászlóm Felföldijem, svećenikom Ágostonom Józsefom Darnaijem i predsjednikom HDS-a Ivanom Guganom

13:26