Gimnazija Ferenca Liszta u Gornjoj Pulji (Foto: screenshot/brgop.at/) Gimnazija Ferenca Liszta u Gornjoj Pulji (Foto: screenshot/brgop.at/)

- Ovo se dogodilo prvi put od kada je uvedena mogućnost dvojezičnog školovanja, jer se do sada nije najavilo dovoljno djece - rekla je nadzornica za manjinsko školstvo u Gradišću Karin Vukman-Artner.

Napominje i da u gornjopuljanskom kotaru prilično mali broj djece pohađa dvojezičnu osnovnu školu.

- To je jedan uzrok. Drugi je taj da se oni koje zanima nastava na hrvatskom jeziku prijavljuju u dvojezičnu srednju školu u Velikom Borištofu. To opet smanjuje broj zainteresiranih za predavanja na hrvatskom u gimnaziji u Gornjoj Pulji – rekla je Vukman-Artner.

Mogu se prijaviti i djeca koja ne govore hrvatski

Nadzornica za manjisko školstvo ipak se nada da će školarici promijeniti svoju odluku i odabrati podučavanje na hrvatskom jeziku, a poziva i sve koji ne znaju hrvatski da se odluče za ovakvu nastavu. Ova mogućnost bit će otvorena još i u rujnu.

Dvojezična nastava u hrvatskom i mađarskom razredu u Panonskoj gimnaziji u Gornjoj Pulji započela je još 1987. godine. Međutim, za otvaranje takve razredne grupe potrebno je najmanje 12 školaraca, zaključila je direktorica gornjopuljanske gimnazije Helga Fabšić, rođena Pinkovčanka koja je od 2014. godine direktorica Gimnazije Ferenca Liszta u Gornjoj Pulji.

Više o ovoj temi pronađite ovdje.