Foto: screenshot/hrvatskidom.au Foto: screenshot/hrvatskidom.au

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine ministre Alexander Schallenberg,

poštovani gospodine ministre Gordan Grlić Radman,

na temelju izvješća uvaženog gospodina ministra Schallenberga od srijede. 3. lipnja 2020. godine, kako usprkos potpunom otvaranju austrijskih granica sa susjedima, osim Italije, Hrvatska, koja doduše nije susjedna zemlja, ali za koju po odluci Vašeg ministarstva još i dalje vrijede pravila da svi posjetitelji koji iz Hrvatske dolaze u Austriju i dalje moraju u 14-dnevnu samoizolaciju ili pak imati negativan test na Covid-19 kako bi nesmetano ušli u Austriju.

Hrvatskom domu Beč krajnje je nejasna Vaša odluka i razlozi kojima ste se vodili kako biste Hrvatsku i dalje tretirali kao „nesigurnu zemlju" te se pozivali na "zdrav razum" i da se ne putuje?! Ako Vam je sa susjednim zemljama bio glavni kriterij epidemiološko stanje, pitamo se koje su to prednosti Njemačke s kojoj ste u potpunosti otvorili granice, a Hrvatsku doživljavate "opasnom", kada je potpuno razvidno da Hrvatska ima daleko bolju virološku sliku od Njemačke pa i od Austrije.

Stoga čin Vaše uvažene Vlade uistinu možemo promatrati u svijetlu nejasnih mjerila, nekih drugih nakana, što u konačnici ima diskriminirajuću sliku Hrvatske, mnogobrojnih hrvatskih državljana u Austriji, austrijskih državljana hrvatskog podrijetla, Hrvata kao sjajnih primjera odlične integriranosti u austrijsko društvo pa naposljetku i Austrijanaca, naših velikih prijatelja, koji su u najmanju ruku zbunjeni pa i razočarani jer su "obilježeni" i samo za njih vrijedi pravilo kontrole i samoizolacije kada budu ulazili u Austriju.

Držimo da to nikako ne pridonosi njegovanju naših odličnih austrijsko-hrvatskih odnosa, da nije u duhu europske jednakosti za koju se s punim pravom zalažete i da ovim postupkom u vremenu turističke sezone, kada je jasno da Austrijanci i mnogobrojni Hrvati na radu u Austriji tradicionalno odlaze na odmor u Hrvatsku, namjerno ili nenamjerno želite odagnati ili neposredno umanjiti odlazak u Hrvatsku ili ih pak izložiti dodatnim financijskim troškovima.

Vjerujemo da će i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s uvaženim ministrom Grlićem Radmanom stati u zaštitu hrvatskih državljana u Austriji i da će pojačanom diplomatskom aktivnošću u vremenu koje slijedi uvjeriti austrijske kolege kako bi se iz Austrije u Hrvatsku putovalo nesmetano, te u Austriju tako i vratilo bez potrebe "stigmatiziranja" i možebitnih kontrola za koje vjerujemo da su nepotrebne.

U toj nadi i uvjerenju primite srdačne pozdrave uz izraze osobitoga poštovanja,

Andrej Lucić,
predsjednik Hrvatskog doma Beč"