Dio postava izložbe u Sao Paulu. (Foto: HMI/ screenshot) Dio postava izložbe u Sao Paulu. (Foto: HMI/ screenshot)

Hrvatska zajednica u Brazilu ovom izložbom je 2020. godinu započela promocijom svoje domovine ukazujući na snažan kulturno-povijesni odnos Hrvatske i Brazila, puno snažniji nego što to i sami Brazilci mogu zamisliti.

Veliki kipar brazilskog modernizma, Victor Brecheret, tijekom mladosti bio je učenik Ivana Meštrovića, najistaknutijeg predstavnika hrvatske moderne skulpture. Živio je u pariškom ateljeu Meštrović, gdje ga je obilježio grandiozni stil hrvatskoga majstora. Snažna povezanost velikog hrvatskog s poznatim brazilskim umjetnikom slabo je poznata brazilskoj, ali i hrvatskoj javnosti.

(Foto: HMI/ screenshot)

Izložbu je otvorio José Carlos Marҫal de Barros, ravnatelj Muzeja, a nazočnima se prigodnim govorom obratio Ranko Vilović, novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu.

Svečanom otvorenju izložbe nazočili su predsjednik Croatije Sacre Paulistane Tomislav Correia-Deur, članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske i službena prevoditeljica Dubravka Sidonija Šuto te ostali istaknuti članovi hrvatske zajednice u Brazilu.

U sklopu programa Rijeka 2020. prikazani su i istaknuti turistički videozapisi koji promoviraju Hrvatsku i ovogodišnju europsku prijestolnicu kulture. Projektom se nastojalo doprijeti do brazilske javnosti u tri aspekta : vjerskom, umjetničkom i turističkom, potvrđujući pripadnost Hrvatske zapadnoj civilizaciji.