(Foto: Mario Kolmanić) (Foto: Mario Kolmanić)

Priredba koja se održava povodom 50. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt tijekom prva tri dana duhovnih i kulturnih aktivnosti u crkvi sv. Fidelisa i susjednoj župnoj dvorani okupila je više od tisuću članova misije i gostiju iz cijele srednjo-njemačke regije, ali i mnogih udaljenijih gradova.

(Foto: Mario Kolmanić)

Sadržajni seminar patera Marka Glogovića, provincijala pavlinskoga reda u Hrvatskoj i sjajna duhovna glazba "Emanuela" poslužili su kao istinsko nadahnuće mnogima.  P. Marko Glogović svoj je rad posvetio borbi za nerođene i za život, što je istaknuo i u Darmstadtu govoreći o važnosti života svakoga djeteta. Naglasio je da Isus svakoga poziva i da ljubi svakog čovjeka bez obzira na njegove postupke.

Nadahnuće redovnika iz Zagreba i dirljive interpretacije Domagoja Pavina, Franciske Perković i ostalih emanuelovaca stvorili su nezaboravnu atmosferu koja će se dugo pamtiti u Darmstadtu. Duhovni dio programa zaključen je euharistijskom slavljem koje je predvodio P. Marko Glogović u koncelebraciji s fra Nediljkom Brečićem i njemačkim župnikom Johannesom Gansom. Folklorna skupina "Biseri" u narodnim nošnjama uveličala je i posebno ukrasila misno slavlje.

(Foto: Mario Kolmanić)

Program Godine hrvatske kulture nastavljen je otvaranjem izložbe radova fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića. Voditelj HKM Darmstadt pokazao je da je njegov hobi rezbarstva prerastao u vrhunsku umjetnost te su križevi i vjerski motivirane figure u isto vrijeme iznenadile i oduševile mnoge posjetitelja vernisaže. Kameni radovi Duje Jurkovića posvećeni temi Čovjek potvrdili su talent i znanje već poznatoga umjetnika i dugogodišnjeg prosvjetnog djelatnika čiji radovi krase i javne ustanove u gradu Darmstadtu.

(Foto: Mario Kolmanić)

Vrlo uspjeli početak Godine hrvatske kulture u Darmstadtu zaokružen je predstavljanjem knjige o pedesetoj obljetnici HKM Darmstadt. Ta vrijedna publikacija, među ostalim, sadrži kronološki presjek povijesti misije, napisana je na njemačkom i hrvatskom jeziku, a o njoj su u kratkim crtama govorili urednici Edi Zelić, fra Nediljko Brečić i dr. Dinko Aračić

Bogati kulturno-umjetnički program u Darmstadtu nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika RH u Njemačkoj dr. Gordana Grlića-Radmana i predstavljanjem Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.

(Mario Kolmanić)