(Foto: HRT) (Foto: HRT)

Za predsjednika Udruge izabran je Zdenko Vukić iz Travnika, dok su dopredsjednici Veseli Čule iz Čitluka i Anto Domić iz Brčkog.

- Zajedništvo Hrvata u BiH je nedjeljivo, a osnivanje "Prstena" predstavlja novi most između Hrvatske i Hrvata u BiH. Kad god netko dirne u naše zajedništvo, treba znati da je ono nedjeljivo. Dok je HNS-a BiH, dok imamo Hrvatsku uz sebe, hrvatski će narod opstati i izborit će se za ustavnu jednakopravnost. Žrtve koje smo dali, osobito žrtve u Središnjoj Bosni, nisu bile uzaludne", rekao je na osnivačkoj skupštini hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjednik "Prstena" Zdenko Vukić istaknuo je kako udruga može biti dobar primjer i drugim narodima kako se radi u interesu BiH. - U ovim angažmanima i radu sveukupno trebamo biti i bit ćemo dobar primjer našim susjedima kako se može raditi u interesu BiH poštujući vrijednosti svog naroda i ugrađujući takve pozitivne projekte u zajednički okvir s druga dva naroda i građanima. Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten" nešto je na što ćemo tek biti jako ponosni - istaknuo je Vukić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić rekao je kako Hrvatska ima pravo skrbiti o hrvatskom narodu u BiH i nitko se nema pravo ljutiti na to. - Hrvati sami moraju birati svog predstavnika, kao što Srbija i Rusija imaju pravo skrbiti o pripadnicima srpskog naroda u BiH. Kao što Turska i islamske zemlje imaju pravo skrbiti o bošnjačkim interesima i interesima bošnjačkoga naroda, nitko se nema pravo ljutiti na to što Hrvatska itekako mora brinuti i brine za interese hrvatskog naroda - dodao je Brkić.

Sjedište udruge bosanskohercegovačkih Hrvata bit će u Vitezu gdje je svečano otvoren i ured udruge. Na osnivačkoj skupštini okupili su se brojni uglednici iz javnog života, hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH i iz pet hrvatskih županija u FBiH te brojni parlamentarci.

"Prstenovci" su najavili kako je osnivanje udruge pokret koji će još više povezati Hrvate u dvjema državam te njihove gospodarske, kulturne, sportske, društvene i druge zajedničke projekte.