Berba aronije (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Berba aronije (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL)

Na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima sve više nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane uzgaja sibirsku aroniju, biljku zdravih plodova koja dobro uspijeva na hercegovačkom tlu. Zdravko Jukić iz Posušja plantažu aronije podignuo je na prostoru koji je bio nepristupačan i zapušten. No trud se isplatio.

- Sorta koju sam zasadio je aronija melanocarpa nero. Radi se o jako dobroj sorti i jako sam zadovoljan prinosima koji su ove godine čak utrostručeni – istaknuo je Jukić, koji je ove godine na svojoj plantaži ubrao dvije tone ljekovitih plodova aronije. Upravo dozrijevaju i novi, koje će upotrijebiti za proizvodnju čaja.

Obiteljsko gospodarstvo Jukić na tržište je već plasiralo sokove od aronije, džem, likere, tinkture, a prvi put i vino od te biljke. Uz plantažu aronije, koja se bojom ističe i u ovim jesenskim danima, Jukić je podignuo i nasade kupine, a malo poviše, na 850 metara nadmorske visine, i plantažu oraha i badema.

- Obzirom da se ja bavim i drugim voćnim kulturama, uzgajam aroniju i kupinu, pa da malo proširim asortiman na koštuničavo voće, tako sam došao na ideju da zasadim ovdje 1,1 hektar oraha – rekao je Jukić. Mlada stabla oraha dobro su se prilagodila hercegovačkom podneblju. Plodovi se očekuju idućih godina, a do tada će trebati dosta rada i strpljenja, no Jukić ne sumnja u uspjeh.

- Možda je dodatan motiv bio da ostanem ovdje, da opstanemo ovdje i da počnemo stvarati preduvjete za svoju djecu i za druge koji bi ostali i tu radili i mogli raditi slične programe, da ostanu na svojim ognjištima, a ne da idu vani i budu sluge tuđih gospodara – zaključuje Jukić koji surađuje i s drugima koji su se odlučili za uzgoj voća. Potaknuo je i osnivanje Braniteljske zadruge koju su poduprli i općina Posušje, Zapadnohercegovačka županija te Ministarstvo branitelje Republike Hrvatske.

(Autor: Miljenko Karačić)